Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Február 03. 15:35, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Veszélyes lehet még a korcsolyázás a tavakon

Veszélyes lehet még a korcsolyázás a tavakon

A következő napokban az ország középső részén és a Dunántúlon is egyre hidegebbre fordul az idő, így nagyobb álló- és folyóvizeinken megindulhat a jégképződés.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmét a téli sportok szerelmeseinek, ügyeljenek a szabályok betartására. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges ahhoz, hogy biztonsággal rá lehessen menni a tavakra, de a jég a part közelében rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért nem árt az óvatosság. Legalább ketten sportoljanak együtt, így tudunk egymásra figyelni, vagy egymáson segíteni baj esetén. A szabálytalankodókra helyszíni bírságot is kiszabhat a katasztrófavédelemi igazgatóság.

A befagyott állóvíz (főleg bányatavak) esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.

Befagyott folyóvizeknél a folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.

Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

Soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét, bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.

A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó, állaga kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, a jég még könnyebben beszakad.

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.
Ha a jégfelület alá kerülünk mindig tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat.

Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 oC, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Mások bajba kerülése esetén hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal). Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. Azonnal értesítsük a mentőszervezeteket, közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezek a következők: 112, 105, 104, 107. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hogy hol és mi történt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a téli sportokat űzők figyelmét a fenti szabályok követésére, és arra, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, szabálysértést követ el, és emiatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyszíni bírságot is kiszabhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.