Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Június 01. 12:59, szerda | Bulvár
Forrás: MTI-V

VeszprémFest: négy világsztár először Magyarországon

VeszprémFest: négy világsztár először Magyarországon

A VeszprémFest fellépői közül négy sztár, Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield és Jamie Cullum először koncertezik Magyarországon.

A fesztivál idén ötnapos lesz, a záróest július 17-én a Thievery Corporationé a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként.

Ismét a világzene, a dzsessz és a pop hírességei játszanak a VeszprémFesten, amelyet immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg, ezúttal július 13-tól 17-ig a Veszprémi Várban. A nyitókoncerten a kubai Buena Vista Social Club dívája, a 85 éves Omara Portuondo lép fel a dél-spanyol flamenco énekes, Diego el Cigala társaságában - mondta Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató a szerdai sajtótájékoztatón a Budapest Music Centerben.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a rendezvény az elmúlt csaknem másfél évtizedben a városi identitás szerves részévé vált, és hozzájárult ahhoz, hogy Veszprém 2023-ra megpályázza az Európa kulturális fővárosa címet.
"A kultúra erőforrás. A város gazdaságilag és közösségileg is sokat erősödött a VeszprémFesten keresztül" - szögezte le a polgármester.
Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton főszervezője megjegyezte: a rendezvénysorozat 2013-as indulásakor kiemelt cél volt, hogy a Balaton régió kulturális szempontból is fejlődjön, a VeszprémFest pedig - mint fogalmazott - nagyszerű példát mutat a tó körüli többi városnak is.
Mészáros Zoltán elmondta, hogy Omara Portuondo július 13-án a Veszprémi Várban hetvenéves előadói pályafutása valamennyi fontos állomását felidézi. A koncerten a Latin Grammy-díjas énekes, Diego el Cigane is színpadra áll, akit a flamenco Sinatrájaként tartanak számon a világzenében.
A fesztivál második napján, 14-én csütörtökön fellépő amerikai Gregory Porter napjaink egyik legkeresettebb dzsesszénekese, aki 2014-es Liquid Spirit című albumáért kapott Grammy-díjat. A blues, a soul és a gospel elemeit is előszeretettel használó előadó legfrissebb, idei lemezét, a Take Me to the Alleyt mutatja be Veszprémben.
A brit Lisa Stansfield a nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres popénekesnője volt, a nevéhez fűződik az All Around the World című hatalmas sláger. Két évvel ezelőtt tíz év szünet után készített albumot, elsősorban a soul iránti rajongása előtt adózva. "Lisa Stansfield estjére már minden jegy elkelt, ezért tárgyalunk arról, hogy a koncertet esetleg bevisszük a dupla kapacitású Veszprém Arénába" - mondta Mészáros Zoltán.
A dzsesszt, a rockot és a popot vegyítő 36 éves világsztár, a szintén brit zongorista-énekes Jamie Cullum már több mint tízmillió lemezt adott el, a legjelentősebb koncerttermekben (Carnegie Hall, Hollywood Bowl) és fesztiválokon (Fuji Rock, Glastonbury) lépett fel. Július 16-án Veszprémben saját szerzeményeit és feldolgozásait is eljátssza.
A Thievery Corporation július 17-i fellépése kapcsán Lobenwein Norbert megemlítette, hogy a stílusjegyeit a brazil bossa novától a jamaicai dub reggae-n át a pszichedelikus rockig kölcsönző, egyedi hangzású elektronikus formáció fennállása huszadik évfordulóján turnézik. A washingtoni csapat legutóbb tizenegy évvel ezelőtt, a soproni VOLT Fesztiválon járt Magyarországon, a két dj egyike, Rob Garza (a másik Eric Hilton) ugyanakkor tavaly a budapesti Akvárium Klubban játszott szólóban.
"Ezzel a koncerttel kicsit kilépünk abból a zenei zsánerből, amelyben a fesztivál eddig mozgott, de minden évben megpróbálunk valamit változtatni" - hangsúlyozta Mészáros Zoltán.
Bentzik Réka, a főtámogató MVM Zrt. kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a VeszprémFest szponzorálása a cégcsoport új középtávú stratégiájában is szerepel, a komolyzene mellett az igényes könnyűzenét is szívesen támogatják.

A VeszprémFesthez kapcsolódva - immár hatodszor - idén is megrendezik az ingyenes Rozé, Rizling és Jazz Napokat, ezúttal július 8-tól 17-ig az Óváros téren. Napi három koncert lesz (a fellépők között lesz mások mellett a Sapszon Orsi Quintet, a Mrs Columbo, a Pribojszki Mátyás Band, a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi, a Váczi Eszter Quartet, a United és a Fábián Juli & Zoohacker. A zenéhez a Balaton régió harminc borásza kínálja portékáját, a színpadon július 10-én óriáskivetítőn lehet majd megtekinteni a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.
Mészáros Zoltán elmondta, hogy az iskolások számára kiírt rajzpályázat győztes alkotásai a VeszprémFest idején a Városházán és a Tűztornyon kivetítve lesznek láthatók.

Címkék: koncert, veszprémfest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.