Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2011. November 30. 07:12, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vidéken sem épülhetnek 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletközpontok

Vidéken sem épülhetnek 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletközpontok

Az Országgyűlés döntött arról, hogy január 1-től nem épülhetnek 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek, bevásárlóközpontok az ország területén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) álláspontja szerint a jogszabály ösztönzően hat a kisebb kereskedelmi vállalkozásokra, a családi gazdaságokra, a helyi piacok és a helyi termelés megerősödésére és ezáltal a vidék népességmegtartó képességére valamint a foglalkoztatottság bővülésére.


Magyarországon jelenleg 1 százaléknyi nagy és közepes vállalkozás uralja a kereskedelmi forgalom több mint kétharmadát, míg a 99 százaléknyi mikro- és kisvállalkozás a kereskedelmi forgalomból mindössze 31 százalékkal részesedik.

Az elfogadott törvény célja, hogy ez a folyamat megváltozzon és helyzetbe kerüljenek a helyi és hazai kisvállalkozások, családi gazdaságok.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legfontosabb törekvése, hogy megvédje a magyar termőföldet, hiszen a jó minőségű, művelhető területek nagysága egyre kisebb, miközben az élelmiszerek előállítása iránti igény növekszik.

Eddig a nagy alapterületű kereskedelmi központok zömmel a hazai termőföldvagyon rovására- zöldmezős beruházásként- épültek, növelve a művelésből kivont területek arányát. A kormány ennek a folyamatnak a megállítását is célul tűzte ki.

A vidékfejlesztési tárca szerint a nagy alapterületű üzletek építési tilalma jótékony hatással lesz a fenntartható táj- és környezetgazdálkodásra is, amelyhez elengedhetetlen a vidéki lakóterületek valamint természeti erőforrások védelme.

A tiltás alól a nemzetgazdasági miniszter a vidékfejlesztési miniszter részvételével működő bizottság véleményét figyelembe véve adhat felmentést. A bizottság az esetleges felmentés engedélyezésekor vizsgálja a tervezett építmény hatását a vidékre, a környezetre valamint az érintett település és környékének kereskedelmi ellátottságára.

A jogszabály 2014.december 31-ig lesz érvényben - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon

2022. Augusztus 11. 15:03, csütörtök | Belföld

Újabb száguldozót fogtak a rendőrök

A kocsi vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott a 22-es számú főúton.