Városlista
2020. április 7, kedd - Herman

Hírek

2020. Január 27. 19:57, hétfő | Belföld

Vigyázat! Csalók ígérnek adóvisszatérítést

Vigyázat! Csalók ígérnek adóvisszatérítést

Újra csalók próbálkoznak adathalászattal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében. Figyelj oda, hogy ne legyél áldozat!

Megtévesztő emailekkel próbálkoznak csalók a NAV nevében, akik a tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítés ígéretével környékeznek meg felhasználókat, értesült az Origo. A levél megtévesztő lehet, mert már számos jel alapján hamar egyértelműsíthető, hogy csalásról van szó, ránézésre hitelesnek tűnhet.

Szerkesztetten, és a hatóság emblémáját - illetéktelenül - felhasználva küldik azt ki rosszindulatú próbálkozók.

Mindazonáltal számos jelből hamar észrevehető, hogy visszaélnek a hatóság nevével:

- Az első és legfontosabb, hogy tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítésről a NAV bizonyosan nem küld értesítést a bevallási időszak lezárta előtt, ami még jóval odébb van.

- A levél szövegezésén belül árulkodó annak magyartalan megfogalmazása, a hosszú ékezetek használata.
- Árulkodó lehet a feladó email címe: ez ugyan egyes elemeiben, sőt, struktúrájában is idézheti a hatóság email címét, ám egészen hamar észlelhető, hogy nem valós, kormányzati email címről érkezett a küldemény.
- Intő jel lehet az is, hogy a levélben esetleg oda nem illő "maradványok" találhatók, például címek, logók vagy más elemek, melyek hamar egyértelművé teszik, hogy csalási kísérletről van szó.

Mit lehet a levéllel tenni?

A legbiztosabb az, ha azt azonnal törli a felhasználó, még a fiókjának szemeteséből is. Az abban elhelyezett hivatkozásra semmilyen körülmények között nem érdemes kattintani, illetve ha már így történt, a megnyíló oldalakon semmilyen adatot nem szabad megadni.

Azok minden valószínűség szerint olyanok birtokába jutnak az oldalakról, akik visszaélnének az adatokkal, melyeket az adó-visszatérítés reményében adnak meg a felszolgálók.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - szabolcsihir.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 15:03, kedd | Belföld

A távfűtéses lakásban élők új korszerűsítési pályázatra számíthatnak

Még mindig sok a korszerűtlen távfűtéses lakás Magyarországon, fejlesztésükre ezért új pályázat kiírása várható

2020. Április 07. 13:08, kedd | Belföld

Megtámadott egy idős vásárlót és egy bolti eladót egy hajléktalant Újpesten

Gyorsított eljárásban ítélték el azt a 30 éves újpesti hajléktalan férfit, aki a nyugdíjasoknak fenntartott idősávban akart vásárolni, s amikor nem szolgálták ki, bántalmazta az egyik idős vásárlót és a bolti eladót is

2020. Április 07. 12:00, kedd | Belföld

Országos tiszti főorvos: Egyre nagyobb az esély a koronavírus-megfertőződésre

Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat - írja a hirado.hu az operatív törzs keddi sajtótájékoztatója után.

2020. Április 07. 11:15, kedd | Belföld

Robbanás történt egy petőfibányai társasház felső emeletén

Robbanás történt egy háromszintes társasház felső emeletén Petőfibányán, a balesetben egy ember megsérült - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő kedden az MTI-vel.