Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 02. 07:26, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Viharral tör be a havazás, –25 fok követi

Viharral tör be a havazás, –25 fok követi

Az előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekord közeli hideg, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet.

A MÁV nyitva tartja a pályaudvarok várótermeit, és több helyen átmeneti befogadóhelyeket nyitottak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki 30 centis hó érkezése előtt.

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, a következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 Celsius-foknál magasabb a hőmérséklet, és erős, viharos szélre is számítani lehet. Péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. Az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő héten a havazás megszűnik, de a hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – tette hozzá Reisz András.

Riasztás hat megyében

A szolgálat csütörtökre hat megyére (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) adott ki elsőfokú veszélyjelzést, mert azokon a területeken a hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható. Bakondi György főigazgató azt mondta, a most várhatóhoz hasonló időjárás legutóbb 25 éve, 1987-ben volt.

Az OKF országos központjában szerdán értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak január 1-jétől a megyei védelmi bizottságok elnökei is egyúttal. A polgárőrség szintén felkészült a rendkívüli hidegre és a veszélyhelyzetekre, amelyre a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság felhívásával összhangban körlevélben figyelmeztetett.

Nem kapcsolnak ki

A Belügyminisztérium kedden arra kérte az energiaszolgáltatókat, hogy átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél. Szerda estig a Főgáz, a Tigáz, az EDF Démász és az E.ON tett eleget a kérésnek.

Mind a MÁV, mind a GYSEV azt közölte, hogy felkészült a téli zord időjárásra a fennakadások elkerülése, a vasúti pálya szabadon tartása érdekében.

Befogadás

Budapesten és az ország több városában is felkészültek a hajléktalanok fogadására. A MÁV a budapesti fejpályaudvarok (Déli, Keleti, Nyugati), valamint a nagyobb városok pályaudvarainak várótermeit éjszakára sem zárja be.

A fővárosban Csepelen folyamatosan nyitva tartó, hatvan ember befogadására alkalmas krízisközpontot nyitottak, Kőbányán pedig melegedősátrat állítottak fel. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Etele téri buszpályaudvaron alakított ki ideiglenes befogadóhelyet, amelyet csütörtökön nyit meg. A Baptista Szeretetszolgálat folyamatosan működteti a sürgősségi hajléktalan-ellátást az önkormányzatokkal, polgárőrséggel és rendőrséggel együttműködve.

Készültség a vidéki városokban

Heves megyében a mátrai és a bükki síterepek felé vezető utak biztonságára is fokozott figyelmet fordítanak a katasztrófavédelemért felelős szervezetek a várható nagy havazás miatt. Arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ha nem feltétlenül szükséges, senki ne induljon útnak gépkocsival, ha pedig elindul, szerelje fel magát takaróval, üzemanyaggal, élelemmel és hólapáttal.

A pécsi Támasz Alapítvány szolgáltatásait ezen a télen mintegy 1300 hajléktalan veszi igénybe. Páva Zsolt polgármester elmondta: Pécs krízishelyszíne a Lauber Dezső Sportcsarnok lesz: az épület mindenki előtt nyitva áll majd, akinek nincs lehetősége más meleg helyre betérni, továbbá az egyházi intézményekre is támaszkodhatnak a rászorulók.

Szolnokon az úton elakadó autósoknak a városi kollégiumban biztosítanak meleg pihenőhelyet. Pókász Endre, a polgármesteri hivatal szóvivője azt mondta, azokat a hajléktalanokat, akik a nagy hidegben is a szabadban töltik az éjszakát, a polgárőrség és a rendőrség közös járőrszolgálata külön figyeli és szükség esetén meleg helyre viteti őket.

Győr védelmi bizottsága szerdán pontosította védelmi és intézkedési terveit, és előzetesen egy iskolát meg egy kollégiumot jelölt ki a veszélyeztetettek elhelyezésére.

Debrecenben háromszáznál több embert tudnak fogadni az éjjeli menedékek és melegedők, emellett folyamatos orvosi ellátást is biztosítanak a rászorulóknak. A fedél nélkül élőknek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy elsősorban a számukra fenntartott fűtött szállóban vészeljék át a leghidegebb napokat.

Nagycenken és Tiszavasváriban rendkívüli tanítási szünetet kellett elrendelni, előbbi helyszínen a kazán hibája, utóbbin az iskola fűtési rendszerének az elavultsága miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.