Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Január 18. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Petőfi Sándor Művelődési Ház

VII. Határontúli Magyar sszművészeti Fesztivál 2010.01.21-02.07.

VII. Határontúli Magyar sszművészeti Fesztivál 2010.01.21-02.07.

Immár hetedik éve rendezi meg a Petőfi Sándor Művelődési Ház a Határontúli Magyar sszművészeti Fesztivált. A rendezvénnyel összekötő kapcsot szeretnénk teremteni a

Nemcsak a kapcsolat teremtést szolgálja programsorozatunk, hanem a különböző országokban élő testvéreinket is közelebb hozza egymáshoz.
Segíteni és erősíteni kívánjuk a magyar nyelven való írást és alkotást, hiszen az anyaországban való szereplés ösztönzi továbbra is a magyar kultúrához való tartozást.

Programok

A fesztivál fővédnöke: Duray Miklós

Január 21-én, 17:00 Megnyitó
nnepélyes fesztivál és kiállítás megnyitó

Megnyitja:
RNDr. Duray Miklós
geológus, politikus, közíró, az MKP stratégiai alelnöke

Köszöntőt mond:
Kara kos
a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés alelnöke

Takács Zsolt
a Harmónia Művészeti Központ főigazgatója

Szabó Béla
a Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke

Kiállítások

A Székelyudvarhelyi Exposia Alkotócsoport - Kuthi Lázár és Balázs dön - fotókiállítása

Az Exposia alkotócsoportot Székelyudvarhelyen két fiatal fotós, Balázs dön és Fülöp Lóránt alapították. ?k mutatkoznak be alkotásaikkal a fesztivál keretein belül.
A kiállítás megtekinthető: január 18-ig.

Lukács Katalin nagybányai selyemfestő kiállításának megnyitója

Nagybánya öröksége mellett gyermekkora óta vonzódik a rejtelmességhez, amely az archaikus rend és harmónia világába vezet a mesék mítoszok valamint a keleti művészet varázslatos gazdagsága által. Selyemfestéssel a '90-es évektől foglalkozik.
A kiállítás megtekinthető: február 5-ig.

A Moldvai csángók életéről c." fotókiállítás megnyitója

A Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának tanárai végeztek falukutatást "Túl a Szeret folyón" címmel a Bákó megyei Lábnyikon. A kutatás során készült fotókat tekinthetik meg házunkban a Határontúli Fesztivál keretében. A kutatást végző tanárok: Kulcsár László, Józsa va, ?sz Róbert, Varga Norbert, Hardy F. Gábor.
A kiállítás megtekinthető: február 11-ig.

Molnár Zsolt viseletkiállítása és fafaragó kiállítás Szabadvári Antal, Jófejű Emil és Lőrinczi Domonkos fafragó munkáiból

2010. 01. 21. csütörtök 18:00
Duray Miklós előadása a határontúli magyarok helyzetéről

A szlovákiai magyar politikus, író, a fesztivál fővédnöke tart előadást a határainkon innen és túl élő magyarság helyzetéről.

2010. 01. 22. péntek 18:00
Harangokat kongatunk - a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház
Irodalmi est a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Az MKUK 2002-ben alakult a délvidéki Magyarkanizsán a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a helybeli Cnesa OMNI és Alapítványunk összefogásával. A színház az elmúlt évszázad, vagyis a XX. század magyar sorsfordulóinak bemutatására vállalkozott.
Bővebb információ: www.honalapitvany.hu
Belépő: Elővételben: 1.900Ft, Helyszínen: 2.500Ft

2010. 01. 25. hétfő 17:00
Túl a Szeret folyón"
A NYME BPK Társadalom- és Neveléstudományi Kutatóközpont előadása a Moldvai Csángók életéről végzett falukutatásáról

Ki az igazi csángó?; Hagyományos női szerepek jelene a mindennapi élet rítusaiban; Haláltól a sírjelig; Csángó magyarok politikai attitűd-kutatása. Ezen témákat kutatták a NYME Benedek Elek Pedagógiai Karának tanárai a Bákó megyei Lábnyikon. Erről a munkáról tartanak előadást a szerzők.

2010. 01. 26. kedd 18:00
A Napba öltözött Asszony tisztelete - Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató előadása
A csíksomlyói búcsú ma már olyan fogalommá nőtte ki magát, amely túllépte a vallás határait és egy nemzet zarándoklatává vált. Egy nemzeté, amely egy nap az évben együtt ünnepel. Otthonról haza indul ilyenkor a Kárpát-medence magyarsága. A csíksomlyói búcsú több évszázados múltra tekint vissza.
2010. 01. 30. szombat 19:00
Hagyományőrző koncert és táncház a Figur bandával

A Figur banda 1999 őszén alakult meg a pozsonyi Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes kötelékében, tagjai ma is kiemelten foglalkoznak a szlovákiai magyar és a Kárpát-medencei hagyományos tánc- és zenei kultúra kutatásával, archiválásával és színpadra állításával. Különböző tájegységek magyar népzenéjét játszák, megkülönböztetett figyelmet szentelnek a felvidéki muzsikának. Sokat merítenek a falusi hagyományőrzők zenéjéből és archív felvételekből.
Táncot tanítanak: Füzék György és Péter Tímea
Belépő: 600Ft, Csoportos jegy, elővételben: 300Ft

2010. 01. 31. vasárnap 16:00
A szeretet sugározzon mindenüvé"
Dr. Barsi Ernő néprajzkutatóval beszélget Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna és Gülch Csaba
A szeretet sugározzon mindenüvé. Mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, sem tanítani, sem írni. Szeresse mindenki az övéit, saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja." Dr. Barsi Ernő főiskolai tanár, zenepedagógus, zenetörténész, néprajzkutató gazdag élettörténetéről beszélget egykori tanítványaival, Dr. Lanczendorfer Zsuzsannával és Gülch Csabával.
Belépő: 600Ft, Nyugdíjas/Diák: 400Ft
2010. 02. 02. kedd 18:00
Dr. Bíró András Zsolt: Expedíció a kazakisztáni Madjar törzs földjén
Magyar vezredek előadássorozat

Expedíciót vezetett a Kazakisztánban élő madjar törzshöz. Arra volt kíváncsi, hogy a Kárpát-medencei magyarokhoz mennyire hasonlít ez a népesség.
Bizonyítható, ellenőrizhető, egyértelmű kapcsolatot talált a Kárpát-medencei magyarság és az Urálon túli régió ma is élő népessége között.
Belépő: 600Ft, Nyugdíjas/Diák: 400Ft


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense