Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2019. Február 26. 18:55, kedd | Belföld

Világháborús hajóroncs bukkant elő a Dunából Ásványráró közelében

Világháborús hajóroncs bukkant elő a Dunából Ásványráró közelében

Ásványráró közelében, az Árvai-zárásnál található a vasbetonból épült szállítóhajó roncsa.

A világháborús hajóroncs több mint 70 éve pihen a Bagaméri-Duna mellékágában, csodálatos látványt nyújtva az arra járóknak amikor alacsony a vízállás.

A világháború ideje alatt kevés volt a fém, ezért a hajó egy ritka techológiával készült. Nem vaslemezt használtak az építéséhez, hanem az acélból készült vázat öntötték ki betonnal.

A kutatások szerint, viharos időszakban egy nagyobb hullám a hajót átsodorta a záráson, amely ennek következtében léket kapott, majd megfeneklett. A vasbeton hajó szétbontása és kiemelése jelentős összegbe került volna, így egyszerűen otthagyták.

A roncs Dr. Tóth János Attila, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti szakosztályának vezetőjének kezdeményezésére védettség alá került.
A vasbetonhajót bárki megcsodálhatja, szárazabb időszakban közel is lehet menni hozzá. Jelenleg enyhén a bal oldala felé megdőlve fekszik a Bagaméri-Duna ág medrében.

Forrás: hajozas.hu

Fotók: Scháling Anita

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 27. 18:51, hétfő | Belföld

Emberölésre készülő radikális csoport vezetőit vették őrizetbe

Élet elleni bűncselekmény miatt őrizetbe vették a magukat Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoportosulás vezetőit, akik a gyanú szerint egy találkozó során emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait

2021. Szeptember 27. 18:01, hétfő | Belföld

Örült mennyiségű hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget

2021. Szeptember 27. 16:53, hétfő | Belföld

Ruhásszekrényében gondozta a marihuánát

Kábítószer birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást a debreceni rendőrök egy marokkói férfival szemben.

2021. Szeptember 27. 15:04, hétfő | Belföld

Októberben kezdődik az őszi rókavakcinázás

Október elején kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása, az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hétfőn az MTI-t.