Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Október 01. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Világpremier Pécsett

Világpremier Pécsett

Pénteken van a Zene Világnapja, és ebből az alkalomból Budapesten három helyszínen és Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett is lesznek programok. A legkülönfélébb zenei műfajokkal találkozhatnak majd az érdeklődők – mondta a Füg

Október 1-jén az elmúlt évek hagyományait folytatva spontán örömzenélésre várják a szervezők a budapestieket. A Zeneakadémia parkolója mellett Budapest több pontján – a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljáróban – a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek – többek között Szakcsi-Lakatos Béla, Kelemen Barnabás, a Kaláka, a Makám, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és az Új Generáció – töltik meg zenével a köztereket.

A Deák Ferenc téren a Kamaszfesztiválosok tartanak délelőtt kihelyezett énekórákat, délután pedig diákzenekarok játszanak majd. A Liszt Ferenc téren felállított központi színpadon – ahol 11 órától 19 óráig folyamatosan árad a zene – Várdai István gordonkaművész, a Zene Világnapja nagykövete is fellép majd és tart virtuóz gordonkabemutatót.

A programhoz kapcsolódva a www.azenevilagnapja.org oldalon regisztrálhatnak azok, akik október 1-jén szívesen adnak ad-hoc koncertet egy szokatlan, általuk kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp a munkahelyükön. Akik a saját „koncertről” készült videót feltöltik az oldalra, értékes ajándékokat nyerhetnek.

Világpremier

Pécsett a nap során a művészek egymás produkciójába kapcsolódva, a „zenei stafétát” egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli 5-6 órás örömzenélés során, a pécsi Kossuth téren felállított óriásszínpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnoromból Balogh István, Künstler Ágnes, a csíkszeredai Role, valamint a Duna Művészegyüttes.

A pécsi helyszínen világpremier is lesz: a Roots and Routes európai tehetséggondozó program hazai fiataljai egy másfél éves projekt keretében állították össze azt a műsort, amelyet első alkalommal a pécsi Európai Kulturális Fővárosa program keretében láthat a közönség. Ezt követően a mozdulatművészeti színjátékot angol, belga, olasz és romániai fesztiválokra viszik az előadók.

A Nap Dala is felcsendül

A pécsi műsor nyitásaként és zárásaként a Nap Dala csendül majd fel, amely a rendezvény szellemének megfelelően egy eredeti népdal többféle stílusú átdolgozása. A csaknem negyedórás produkcióban az est szinte valamennyi zenésze, énekese, előadóművésze közreműködik. A Nap Dalára neves koreográfusok közreműködésével készülnek el a Nap Tánca koreográfiák.

Yehudi Menuhin hegedűművész 1975-ben alapította a Zene Világnapját azzal a céllal, hogy a városok zenei eseményeket rendezzenek ezen a napon, a zenészek pedig a koncerttermeken kívül is spontán zenéljenek. A kezdeményezéshez a főváros már két éve csatlakozott, a hagyományt idén is folytatják.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során