Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Június 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly konfliktusokban

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly konfliktusokban

Világszerte több mint tízezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva tavaly fegyveres konfliktusokban - derült ki az ENSZ a minap New Yorkban ismertetett jelentéséből.

A dokumentum szerint a világszervezet 2017-ben a konfliktusövezetekben több mint 21 ezer olyan bűncselekményt regisztrált, amelyet gyermekek ellen követtek el. Az ENSZ a többi között a nemi erőszakot, az iskolák és kórházak ellen végrehajtott támadásokat, illetve a gyermekkatonák toborzását is felsorolta az atrocitások között.

A gyermekek sérelmére elkövetett tettek közül hatezer kormányerők, így a mianmari, a szíriai és a jemeni hadsereg rovására irható, míg tizenöt ezret fegyveres milíciák követtek el. A világszervezet szerint különösen magas volt az ilyen atrocitások száma Szíriában, ahol 2896 esetet regisztráltak. Ugyanakkor Mianmarban, Irakban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Kongóban is meredeken felfelé íveltek ezek a mutatók.

2016-ban hozzávetőleg nyolcezer gyerek vesztette életét vagy lett megcsonkítva a konfliktus övezetekben, vagyis kétezerrel kevesebb a tavalyi adatokhoz képest.

António Guterres ENSZ-főtitkár felháborodását fejezte ki a növekvő számadatokkal összefüggésben.

Címkék: ensz, gyerek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.