Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: kormany.hu

Visszaperelnék az állami üdülőket

Visszaperelnék az állami üdülőket

Megkezdte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a korábbi, szocialistákhoz köthető vezetés évei alatt „értékesített” üdülővagyon visszaperlését: a szervezet tegnap nyújtotta be első keresetlevelét a Kaposvári Törvényszéknek, amelyben a fonyódi gyermektábor adásvételének semmissé nyilvánítását kéri.

Fonyódon a gyermektábor csak az egyike annak a több mint háromszázhatvan ingatlannak, amelyek a rendszerváltást követően a szakszervezetektől előbb a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) gondozásába, majd onnan magánkézbe kerültek, noha az alapítványnak eredetileg nem az értékesítés, hanem az ingatlanok gondozása és az állami üdültetési programok lebonyolítása lett volna a feladata - írja a Magyar Nemzet.Az egykor huszonötezer négyzetméteres, azóta viszont felparcellázott és részben eladott Balaton-parti telek a szocialista idők elmúltával az első, amely, ha csonkán is, de ismét közösségi vagyon lehet, az MNÜA ugyanis polgári peres eljárásban szeretné kimondatni a bírósággal a tizenöt esztendővel ezelőtt megkötött értékesítési ügylet semmisségét.

A fonyódi gyermektábor ügye a közvagyon elherdálásának egyik iskolapéldája: mint azt a Magyar Nemzet Guller Zoltántól, az üdülési alapítvány ügyvezető igazgatójától megtudta, a teljes ingatlant 65 millió forintért értékesítette az MNÜA százszázalékos tulajdonában álló vagyonkezelő társaság a nem sokkal korábban alapított LN City Center Építési Beruházó Kft.-nek. Az első jogsértés mindjárt az adásvétel előkészítésében volt, hiszen bár a vagyonkezelő szabályzata – összhangban a magyar törvényekkel – versenyeztetést és árverést ír elő, erről szó sem volt.

Másról azonban igen: a felek a szerződéskötést megelőző egy hónapban arról folytattak levelezést, hogy az MNÜA közbenjár a telek felparcellázása érdekében. Ennél is szembetűnőbb a vételár, pontosabban megállapításának körülményei, hiszen még az ügylet előtt egy évvel számos módszertani hibával és alulértékeléssel készített értékbecslés is az eladási árnál magasabb, csaknem 90 milliós ingatlanárat állapított meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: