Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 18. 09:30, kedd | Belföld

Visszautasította kitüntetését a fiatal hős hajóskapitánynő

Visszautasította kitüntetését a fiatal hős hajóskapitánynő

Visszautasította az elismerést az a hajóskapitány, aki személyzetével két embert mentett ki a vízből a Hableány balesetének éjszakáján. Raub Emőke szerint ő csak tette a kötelességét, és ezért nem jár kitüntetés.

Szerényen, de határozottan visszautasította a kerületi elismerést Raub Emőke, aki a Hableány balesetének estéjén két embert mentett ki a vízből. A 24 éves hajóskapitány tettét egy oklevéllel akarta elismerni az Újpesti Önkormányzat, ő azonban azt mondta, hogy nem jár neki semmilyen kitüntetés, mert csak tette a kötelességét, ahogy bárki más is tenné.

Az elsőkként ért a helyszínre

A 24 éves Raub Emőke egy kirándulóhajót vezet január óta, a Hableány balesetének éjszakáján is a vízen volt. Ahogy korábban az Origónak elmondta, magát az ütközést nem látta, azt azonban azonnal hallotta, ahogy egy arra járó hajó kapitánya bemondja a rádióba, hogy ember a vízben.
Raub Emőke legénységével két embert mentett ki a vízből

Emőke és személyzete az elsőkként érkeztek a helyszínre, és két embert sikerült kimenteniük a vízből.

A történetet Wintermanetl Zsolt, Újpest polgármestere osztotta meg a Facebookon.

"Raub Emőke mindössze 26 éves. Január óta kapitánya a Hullám nevű kirándulóhajónak a Dunán. Két ember köszönheti neki és legénységének az életét.

Azon a bizonyos estén, május 29-én, Emőke is szolgálatban volt. Este kilenc körül hirtelen megváltozott az egyébként rutinszerű esti sétahajózás. Nem messze előttük, a Viking Sigyn nevű monstrum a vízen utolérte és egyszerűen maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, fedélzetén 35 emberrel, köztük Emőke két kollégájával. Nem látták a balesetet, de az első között voltak, akik a bajbajutottak segítségére siettek. Az estéről később kikerült rádióforgalmazásból kiderül, ő és a Hullám legénysége voltak, akiknek sikerült két embert is kifogni, és megmenteni az őrületes sodrásból és a biztos halálból.
Azért írok most, három héttel a tragédia után róla, mert azt szeretném, ha mindenki tudná, milyen ember is ez a 26 éves, nagyon fiatal nő.
Emőke újpesti. Én magam sem tudtam, amíg egy ismerőse fel nem hívta a figyelmemet erre, egy üzenetben. Valamennyiünknek köze van tehát egy kicsit Emőkéhez és az ő történetéhez. Mert az ifjú hajóskapitány egy közülünk. Talán tegnap épp mellette vásároltunk a boltban. Talán a Városnapokon épp mellette tomboltunk valamelyik koncerten. Ide valósi, élete egy icipicit része a mi életünknek is. És újpesti. NAGYON újpesti.
Arra gondoltam, hogy a város nevében egy aprócska elismeréssel, egy oklevéllel fejezük ki hálánkat és megbecsülésünket azért, amit tett. Nem sajtónyilvánosan, nem harsányan, csak egyszerűen megszorítani a kezét és átadni neki a város elismerését, amelynek épp egy horgony a címere. Amikor azonban felhívtuk az elképzeléssel és egyeztetni szerettük volna vele időpontról, helyszínről, nagyon szerényen, de határozottan elhárította az oklevél átvételét.
Hogy miért? Hogy mit mondott?
Azt, hogy nem jár neki semmilyen kitüntetés, „csak tettem a kötelességem, ahogy bárki más is tenné.” Csak tette a kötelességét. Két ember köszönheti neki az életét, két család és egy távoli idegen nép hálás neki egy életen keresztül. Ő viszont nem lát ebben semmi különöset, nem tart ebben semmit elismerésre méltónak. Emőke ilyen. Újpesti, na!
Nem erőltettem, nem is fogom, de akkor is szeretném, ha tudná: mi, újpestiek büszkék vagyunk rá. Én személy szerint pedig hálás is vagyok, amiért büszke lehetek arra, hogy Újpest ilyen embereket ad a világnak.
Köszönjük Raub kapitány!"
- írta a kerületi polgármester.

Forrás: origo.hu; wezse.blog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.