Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Február 13. 15:27, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Viszockij és Marina Vlady - Felolvasószínház a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Viszockij és Marina Vlady - Felolvasószínház a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Viszockij és Marina Vlady címmel tartanak felolvasószínházi előadást a Bajor Gizi Színészmúzeumban február 14-én, csütörtökön: a produkció a legendás orosz színész-költő tragikus végű útkeresésének állít emléket.

A Viszockij, Puskin, Andrej és Arszenyij Tarkovszkij, valamint Marina Vlady írásai alapján készült művet Menszátor Héresz Attila és Szabó Márta adja elő.

A produkciót szerkesztő Sediánszky Nóra az MTI-nek elmondta: az előadás létrehozásának aktualitását az adja, hogy Viszockij 75 éves lenne. Miután nagy szerelmi történetről - bár igaz, ellentmondásos, tragikus végű szerelmi történetről - van szó, arra gondoltak, hogy az előadást Valentin-napon tűzik műsorra - tette hozzá.

A produkcióban a Viszockij-dalokat oroszul hallhatja a közönség, az alkotók számára legfontosabb versek pedig Menszátor Héresz Attila előadásában, magyar fordításban hangzanak el.

A szerkesztő elmondta: az anyag összeállításával megpróbálta a tipikus kelet-európai és orosz emigráns sorsot is megmutatni, ezért Arszenyij Tarkovszkijnak, Andrej Tarkovszkij édesapjának a versei és a filmrendező Nosztalgia című filmjéből való szövegrészletek - az elvágyódásról szóló szövegek és a külföldre szakadt orosz ember vallomása - is helyet kaptak az anyagban. A költő életének tragikus hasadtságára keresik ezzel a választ, azt az életérzést szerették volna bemutatni, hogy miért nem találja az emigráns orosz ember Nyugat-Európában minden szabadság-élmény dacára a helyét.

Elmondta: Puskin Don Juan kővendége című darabjából is felolvasnak egy jelenetet, a választást az indokolja, hogy ez volt Viszockij utolsó filmszerepe, emellett Puskin a költőideálja is volt, sokszor érezte úgy, hogy a sorsuk összeér.

Sediánszky Nóra felidézte: régóta foglalkozik Viszockijjal, és már jó ideje szerettek volna készíteni egy estet, amely elsőként ebben a felolvasószínházi formában valósul meg.

A szöveg valójában negyedik alkalommal hangzik el: a Szimpla Színházban januárban játszották, és a Tilos Rádióban is hallható volt egy korábbi változata. Az estet a jövőben máshol is bemutatják, és azt tervezik, hogy a felolvasószínház nyomán igazi színpadi előadás is születik majd.

Vlagyimir Viszockij (1938-1980) 1964-ben került Jurij Ljubimov rendező híres társulatához a Taganka színházba, amelyhez élete végéig hű maradt. Első dala 1962-ben született, rövid élete során több mint 600 verset írt, ezek nagy részét meg is zenésítette. Énekelt klubokban, színházban, szabadtéren, utcán és lakásokban - ahol éppen engedték. Fő témája és élménye a szabadság, megénekelte az örömöt és a bánatot, a háborút és a békét, kigúnyolta a hatalmat, az emberi gyarlóságot, éltette az egyszerű embereket, szabad érzéseiket és gondolataikat. Jellegzetes rekedt hangján, gitárhúrokat tépve előadott dalait különleges lendület, szeretet és gyűlölet jellemezte, őszinte volt és kíméletlen.

Tizenhárom éven át volt élete társa Marina Vlady, az orosz származású francia színésznő. Kapcsolatukról Vlady a költő halála után könyvet írt. Viszockij az állandó feszültséget alkohollal próbálta elviselhetővé tenni, amitől csak szaporodtak körülötte a botrányok, és szervezete is felőrlődött. 1980. július 25-én, a moszkvai olimpia idején végzett vele a harmadik szívinfarktus - alig volt 42 éves. Sajátos művészete csak halála után, a glasznoszty idején lett legálisan, széles körben hozzáférhető, kultusza az idők folyamán csak nőtt.

Címkék: kultúra, orosz, viszockij, vlady

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.