Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 04. 14:12, szerda | Külföld

Víz alatti múzeum épül a Titicaca-tóban

Víz alatti múzeum épül a Titicaca-tóban

Bolívia első víz alatti régészeti múzeumát építik fel a Tititacaca-tó partján a tó fenekén talált régészeti leletek bemutatására - jelentette be a dél-amerikai ország kulturális minisztériuma.

A létesítmény egyszerre lesz turisztikai komplexum és régészeti, geológiai és biológiai tudományos központ - mondta Wilma Alanoca a tervek keddi bemutatásakor.

A Bolívia és Peru közt természetes határt képező, 8562 négyzetkilométeres tó több olyan civilizáció bölcsője, amely a spanyol hódítás előtt virágzott a térségben.

A legutóbbi - tavaly végzett - kutatások során csaknem 10 ezer régészeti leletet találtak a Titicaca mélyén, köztük csont-, kerámia- és fémtárgyakat, emberi és állati csontokat, továbbá konyhai eszközöket a prehispán inka, tivanakota és pre-tivanakota kultúrából.

A miniszter szerint tárgyalások folynak az államkincstárral a 10 millió dolláros beruházás finanszírozásáról. Az UNESCO 2,4 millió dollárt ajánlott fel a víz alatti múzeumhoz - közölte Alanoca.

Az Enabel belga fejlesztési ügynökség által bemutatott terveken a látogatók üvegpadlón keresztül, eredeti helyükön csodálhatnák meg a tófenéken lévő régészeti leleteket. A belga kutatók szerint egy "elsüllyedt városról" lehet szó, amely a tó vízszintjének emelkedése miatt hagyhattak el lakói.

A múzeum és kutatóintézet a tóparti Ojjelava településen, San Pedro de Tiquina város közelében, a fővárostól, La Paztól mintegy 100 kilométerre létesül.

A Titicaca a világ legmagasabban fekvő hajózható tava.

Forrás: origo.hu

Kép: CulturasBolivia/Twitter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.