Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2015. Április 09. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Vízóra leágaztatás birtokháborítással

Vízóra leágaztatás birtokháborítással

A szolgáltató engedély nélkül, kerítésbontással jutott be egy tulajdonos ingatlanjára, ahol vízórája elé egy leágazást helyezett el. A jogsértésről az onlinejogsebesz.hu fejti ki álláspontját.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Tulajdonosi engedély nélkül, kerítés megbontással, a saját vízórám elé egy leágazással, vízművek által lett vízóra felszerelve. A jogsértő irányába ügyvéd által ajánlatot tettünk, mely elutasításra került. Minden lehetséges hatóságnál és a szolgáltatónál jeleztük a jogsértést, de érdemi döntés nem született, az eljárásokat megszüntették. A jogszerűtlen állapotot megkívánom szüntetni, most már a szolgáltató és a hatóság közbenjárása nélkül, mivel ezen szervezetek nem hajlandóak eljárni és ennek okán a terület eladhatatlan. Kérdésem: a szomszéd vízóráját szereljem le, és küldjem el a vízügynek, vagy a vezetékét zárjam el. - Bíróságra nem megyek. Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az 58/2013. Kormányrendelet 76. § (3) szakasza szerint ”Ha közös bekötéssel a víziközmű-szolgáltatás műszakilag megoldható - a felhasználási helyek tulajdonosai írásbeli szerződése és a víziközmű-szolgáltató előzetes hozzájárulása alapján - több szomszédos felhasználási hely ellátására közös bekötővezeték és csatlakozó hálózat építhető.
(4) Közös bekötés esetén a felhasználási helyek tulajdonosai külön szerződésben a víziközmű közös használatából eredő jogokat és kötelezettségeket rögzítik.
A fenti jogszabályhely alapján törvénytelenség történt Önnel. A védekezéssel azonban csínján kell bánni, nehogy Ön is a jogtalanság talajára tévedjen. Az ügy, ha jól látom, a birtokháborítás talaján is értelmezhető. Tehát birtokvédelemért kéne fordulni a polgármesteri hviatalhoz.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 22. 18:04, szombat | Belföld

Folyamatosan bővül a magyar futárszolgáltatás piaca

Folyamatosan bővül a magyarországi futárszolgáltatás piaca, főként az e-kereskedelem fejlődésére alapozva Bíró Koppány Ajtony, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) főtitkára szerint.

2022. Január 22. 16:00, szombat | Belföld

Rekordot döntött a kastélyok és várak látogatottsága tavaly Magyarországon

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára

2022. Január 22. 13:57, szombat | Belföld

A magyar kultúra napja - Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a PIM

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából.

2022. Január 22. 10:55, szombat | Belföld

Figyelmeztetés! Tilos hókotrót előzni

Tilos hókotrót előzni - erre hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken közleményében, megjegyezve, az elmúlt időszak havazásainál több baleset is történt a havat eltakarító járművek előzése miatt.