Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vödör vér, az érem ára, Csintalan lapot kér – a sajtószemlében

Vödör vér, az érem ára, Csintalan lapot kér – a sajtószemlében

Hét ember halálával gyanúsították meg idáig Portik Tamást, s a Népszabadság értesülései szerint nem kizárt, hogy bővülhet meg a bűnlajstrom – a hatóság azonban tényeket nem közöl az ügyről. A Magyar Nemzet arról számol be, hogy Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, hírtévés műsorvezető megvásárolná a Népszabadságot. A Metropol az olimpiai érmekért adható jutalmakról számol be- ez az arany esetében 35 millió forintot jelent – a Magyar Hírlap pedig a Székely Mikó kollégium visszaállamosítása ellen tervezett tüntetésről számol be.

Eddig hét ember halálával összefüggésben közölte a rendőrség, hogy gyanúja szerint Portik Tamást bujtotta fel a gyilkosokat, azaz ezek szerint ha kivégzés történt, minden esetben ő volt a bérgyilkosok megbízója. Információink szerint azonban a rendőrség még legalább három-négy olyan ügyet vizsgál, amelyeknek összesen öt-hat halálos áldozata lehet. Azért a feltételes mód, mert az egyik ügy, egy rejtélyes eltűnés, amelyről bár valószínűsíteni lehet, hogy gyilkosság történt – hiszen, amint egy, az ügyben egykor eljárt nyomozó fogalmazott lapunknak, „vödörnyi vért találtunk a tetthelyen” –, azt még ma sem lehet tudni, ténylegesen hány emberrel végeztek a gyilkosok. A rendőrség, mint azt korábban jelezte, a nyomozás érdekeire tekintettel nem nyilatkozik az ügyről, arról pedig végképp nem, hogy a jövőben milyen nyomozati lépéseket tesznek, s melyek lesznek azok az újabb bűncselekmények, amelyekkel még meg akarják gyanúsítani Portik Tamást és társait. Más forrásokból azonban azt lehet tudni, hogy „a dolgok jelenlegi állása szerint” jó esély van rá, hogy Portikot összefüggésbe hozzák a Radics család elhurcolása mellett a Cinóber- és a Fenyő-gyilkossággal, esetleg Döcher György 1999-es lelövetésével saját, XV. kerületi kocsmájában – állítja a Népszabadság.

***

Csintalan Sándor felvette a kapcsolatot a Népszabadság többségi tulajdonosával, a Ringier cégcsoporttal, és közölte velük vételi szándékát. A lap kisebbségi tulajdonosa, az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány vezetője elmondta, elővásárlási joguk van a részvényekre, és beleegyezésük nélkül nem köthet üzletet a Ringier Csintalannal. A cégjogász azonban másként látja – írja szombati számában a Magyar Nemzet. A Hírtévé egykori műsorvezetője kifejtette, az ország egyik jeles sajtóorgánumáról van szó, ez az elsődleges szempont vezérli a megbeszélések megkezdése előtt. – A Népszabadság pénzügyi helyzetére vonatkozó konkrét számokat az érdemi tárgyalásokon lehet megismerni, a nyilvánosan hozzáférhető adatok ebből a szempontból érdektelenek – jelentette ki a Magyar Nemzet arra vonatkozó kérdésére, hogy milyen információi vannak a lap anyagi állapotáról.

***

Az előző olimpiához képest közel kétszer annyit, 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók – közli a szombati Metropol, az MTI-re hivatkozva. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárának tájékoztatása szerint a második helyen végzettek 25, a bronzérmesek 20 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, míg a negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10, a hatodikak nyolc, a hetedikek négy, a nyolcadikak pedig kettő milliót kaphatnak. A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, a négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapnák meg. A sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek, ez egy keretösszeg, a sportági szövetség tehet javaslatot a személyekre.

***

Meg kell mutatnunk, hogy sokan és erősek vagyunk, nem engedjük, hogy a közösségünk tagjait ártatlanul meghurcolják, vagyonát elkobozzák – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának tervéről. A Magyar Hírlap szerint Történelmi jelentőségű tüntetésre kerülhet sor szeptemberben, amikor több mint tízezer erdélyi magyart várnak az elmúlt másfél évtized legnagyobb tiltakozására. Egy június végi bírósági ítélet borzolja a székelyek kedélyét. Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök szerint a „láthatatlan erők” megijedtek attól, hogy erdélyi nagyvárosok főterén álló épületeket kapjon vissza a magyar közösség. „Most nem kell bicskát vinni, csak »még egy embert«” – írja publicisztikájában a lap újságírója, Kristály Lehel, hiszen „az hírlik a székelyekről, hogy erős, furfangos és büszke nép, s mindig, minden körülmények között kiáll az igazáért”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.