Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Július 31. 17:41, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Vonyarcvashegyi halászünnep a 40 halász megmenekülésének emlékére

Vonyarcvashegyi halászünnep a 40 halász megmenekülésének emlékére

Bemutató halászaton segíthetik a tavi háló húzását a vonyarcvashegyi strandon a 40 Halász Emléknap résztvevői. A mostanra háromnapos halászünnepé vált, kulturális és gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen felidézik a 40 balatoni halász csodálatos megmeneküléséről szóló legendát is.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a helyi önkormányzat által közösen rendezett ünnepség idei újdonsága, hogy az első napján, pénteken a hagyományos halászléfőző-verseny és halászlékóstolás mellett a vonyarcvashegyi strand fürdőzői is halászhatnak, egy bemutató halászaton segítve a tavi háló húzását - közölte a halgazdálkodási cég az MTI-vel.
Szombaton halászhajóról megkoszorúzzák a Balatont, majd a Szent Mihály-domb kápolnájánál Szí Árpád A 40 halász legendája című versét Tahi Tóth László színművész adja elő - ezzel megkezdődik a megemlékezés a halászok csodálatos megmeneküléséről, tisztelegve a mai balatoni halászat előtt is.
A 20. alkalommal megrendezett programsorozaton a halászattal kapcsolatos események mellett fúvószenekari találkozó, könnyűzenei koncertek, képzőművészeti alkotások nemzetközi biennáléja, valamint tűzijáték is szórakoztatja a Vonyarcvashegyre látogatókat.
Az ünnep azon a legendán alapul, amely szerint 1729 telén a Szent Mihály-dombhoz közeli vidékre sodorta ki a szél azt a jégtáblát, amelyen a tó jegén léket vágó, majd egy nagy szélvihar miatt bajba kerülő halászcsapat 40 tagja partot ért. Hat odaveszett társuk és saját szerencsés megmenekülésük emlékére megfogadták, hogy a dombon kápolnát építenek. A legenda valóságtartalmáról a Szent Mihály-dombon álló kápolna tanúskodik.
Néhány éve kialakítottak itt egy emlékhelyet is Szerdahelyi Károly építész tervei alapján, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész domborműve díszíti, továbbá rendbe hozták a kápolnához tartozó halottasházat is.
40 Halász Emléknap részletes programja a www.balatonihal.hu oldalról is elérhető.


Címkék: Program-Balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma