Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2023. Június 25. 12:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Wagner-lázadás - Kormányzó: a Wagner erői kivonultak Rosztovból

Wagner-lázadás - Kormányzó: a Wagner erői kivonultak Rosztovból

Elhagyta Rosztov-na-Donu várost a Wagner katonai magánvállalat harcosainak és hadfelszerelésének konvoja vasárnapra virradóra - közölte Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója a Telegram-csatornáján.

Golubev közlése szerint a konvoj a Wagner táborai felé vette az irányt. A kormányzó köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívüli körülmények között biztosították a létfontosságú rendszerek összehangolt működését a régióban.

Az Avtodor orosz állami infrastruktúra- és autópálya-szolgáltató vállalat vasárnap reggel közölte, hogy noha a Wagner csoportot alapító Jevgenyij Prigozsin lázadása miatt bevezetett forgalmi korlátozásokat az M-4-es Don autópályán már feloldották, a korlátozások a Tula és Moszkva megyei szakaszon még megmaradtak. Lipeck megyében több utat szándékosan munkagépekkel rongáltak meg a zsoldosok haladásának akadályozására.

Prigozsin szombat este visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. Közölte: 25 ezer embere indult el, hogy "tisztázza" az ügyet.

A Wagner-alapító állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását. Prigozsinnal végül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyezett ki, a Kreml szerint előzetesen orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal egyeztetve.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombat éjjel közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba távozhat, a hazaárulás vádját ejtik ellene, és nem éri bántódás a fegyvereseit sem. Mint mondta, a Wagnernek a táborokba visszatérő egységei és azok, amelyek nem vettek rész a zendülésben, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal.

Szergej Sojgu védelmi miniszter június közepén adta parancsba, hogy az ukrajnai háborúban az orosz oldalon harcoló "önkéntes alakulatok" - Moszkvában több mint 40 ilyenről tudnak -, július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Prigozsin korábban nyilvánosan megtagadta, hogy az általa sokszor élesen bírált Sojguval megállapodást írjon alá.

Fotó: Youtube

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.