Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2020. Március 23. 13:07, hétfő | Helyi

Waldorf iskola és a távoktatás

Waldorf iskola és a távoktatás

Lehetetlen-lehetséges? A két fogalom szöges ellentétben áll egymással, minden őszinte érzésünkkel tiltakozunk ellene.

- "mondhatom ezt a magyarországi összes Waldorf-intézmény nevében -, hogy egy Waldorf-iskolában digitális oktatás legyen." - fogalmazott Márkus Andrea, a győri Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője.

Mégis meg kellett szerveznünk, hogy a lehetetlen lehetségessé váljon. Most ebben az aktuális társadalmi pillanatban, annyit mutathatunk meg a gyermekeknek és az ifjúságnak, hogy ebből a kilátástalan helyzetből, hogyan hozzuk ki a lehető legjobbat, legtöbbet, mi az, amit képesek vagyunk megvalósítani, úgy, hogy az alapvető elveinket nem adjuk fel.

"A világba nézek,
melyben ragyog a napfény,
hol csillagok szikráznak,
hol nyugodnak a kövek,
hol élve nő a növény és érezve él az állat,
hol lelkében az ember a szellemnek otthont ad.
A lelkembe nézek,
mely a bensőmben él,
Isten szelleme szövi át a nap és a lélek fényét,
a távlatokban odakint,
s a mélységekben idebent.
Ó Istenem hozzád fordulok,
kérlek add, hogy erő és áldás,
munkához, tanuláshoz,
bensőmben növekedjék."


(reggeli fohász a Waldorf-iskolákban)

A kollégák már március 16-án délutánra kidolgozták korosztályonként, hogy milyen lehetséges dolgokat tartanak epochánként, tantárgyanként megvalósíthatónak, mely forma lesz az, ami legkevésbé kártékony. Így három szekcióban fogalmazták meg az alapelveket és írtuk meg a szülőknek, hogy mire számíthatnak és, hogy tudnak segíteni. Most a szülőkre hárul a nagyobb feladat, de jelen lehetnek gyermekeik mindennapjaiban, abban a folyamatban, ami általában rejtve van előlük. Mi bízunk, abban, hogy a szülők az iskolánkban szintén át tudják fordítani a nehézségeket egy másik minőségbe, amivel találkozva újabb erőket nyerhetnek arra, az időre, amikor az életünk visszakerül a megszokott, de remélhetőleg nem a régi kerékvágásba.

"És ez a szembesülés a tanítóval és nevelővel, ez a munkálkodás a rejtett erőkben gyermekszív és nevelőszív között, ez a tanítás metodikájának a legfontosabb része, és ebben rejlenek a nevelés életfeltételei.” (Rudolf Steiner: A tanítás metodikája és a nevelés életfeltételei. 90. o.)

Nyugodtak vagyunk és reményteliek, hogy ebben a különleges helyzetben mindenki megtalálja azt a pozitív dolgot, ami által megerősödve kerül ki ebből a súlyos helyzetből. A jelenben a szülők válnak a gyermekeik lehető legjobb és legalkalmasabb tanárává, hiszen most módjukban áll, teljes tudatossággal jelen lenni gyermekeik életében, ami inspirálhatja őket a helyes cselekedetekre, ami a leges legjobb nevelő erő. Meg lehet beszélni az aktuális helyzetet a korosztályoknak megfelelően, átélhetik azokat a módokat, eszközöket, amelyeket a szülők ebben a különleges élethelyzetben megoldásként alkalmaznak. Ez az állapot alkalmas lehet arra, hogy közösen keressenek mélyebb és átfogóbb kérdésekre igaz válaszokat.
Amit fontosnak tartunk, hogy legyen folyamatosan otthoni értelmes napi beosztás, legyenek ritmusok, az otthoni házimunkák legyenek beosztva, vegyen részt a mindennapokban és tudja mi miért történik a környezetében, ne ragadjon bele a virtuális világba, az életét továbbra is a valóságban élje.

„Nem szabad pusztán specifikus feladatainkba elmélyülnünk, csak akkor leszünk jó tanárok, ha elevenen érdeklődünk minden iránt, ami a világban történik. A világ felé forduló érdeklődésből kell kialakítanunk azt a lelkesedést, amelyre szükségünk van az iskola- és saját munkánk elvégzése érdekében. Ehhez szükség van a szellem rugalmasságára, valamint arra, hogy feladatunkat odaadással végezzük.” (Rudolf Steiner: Általános embertan, 16. o.)

Márkus Andrea Éva

Szekesztette: Csobay Dániel

Kép: Csobay Dániel; Forrás Waldorf Iskola Győr- Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 27. 12:43, szerda | Helyi

Ezek lesznek idén a kedvenc ékszereid

Ha az életben sok minden nehéz és néha nyomasztó, legalább az ékszered legyen légiesen könnyed.

2020. Május 19. 14:11, kedd | Helyi

Ilyen árakon lehet most benzinmotoros ágvágót találni

A tavasz megérkeztével elérkezik az az időszak is, amikor egyre több teendő lesz a kertekben.

2020. Május 05. 07:44, kedd | Helyi

A karantén idején is számít a divat - tavaszi home office szettek

Igaz, hogy a legtöbben most otthonról végezzük a napi munkát, de a munka nem állt meg és most digitális platformokon keresztül tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal, a feletteseinkkel és a vásárlókkal és ügyfelekkel.

2020. Április 12. 11:57, vasárnap | Helyi

Megéri-e elektromos kazánt venni? Lássuk az érveket!

Az elektromos kazánok számos jó tulajdonsággal bírnak a hagyományos társaikkal szemben.