Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Március 12. 08:00, hétfő | Belföld

Waldorftól a színpadig

Waldorftól a színpadig

A Theatrum Ad Flexum Színházi Egyesület pénteken mutatta be Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt című romantikus vígjátékot, Mosonmagyaróváron, a Flesch Károly Kulturális Központban.

Az előadást Hollósi Emese alkalmazta színpadra és dramatizálta.

A rendezőt, Kurucz Róbertet kérdeztem:

Mikor gondoltál először arra, hogy megrendeznéd a Jövőre Veled Ugyanitt című romantkis vígjátékot?
A most bemutatott Jövőre Veled Ugyanitt produkció előzményei hét évre nyúlnak vissza, amikor a győri Forrás Waldorf Gimnázium osztálykísérője Hollósi Emese, osztályával egy kis produkcióval kedveskedett a szülőknek, barátoknak. Emese, Bernard Slade Jövőre Veled Ugyanitt című remek filmje alapján, nagy érzékenységgel egy kiváló, kedves, elgondolkodtató produkcíót állított színpadra teljesen újszerű módon, egyedi meglátással kiegészítéssel. Szülői érintettségem miatt részese lehettem nézőként az előadásnak és azonnal beindította a fantáziámat. Azóta dédelgetett álmom volt ennek színrevitele. Megkértem Emesétől a forgatókönyvet és megbeszéltük, hogy én is színre vinném a produkciót az Ő ötlete nyomán. A premierre azért is kellett hét évet kellett várni, mert eddig termékeny színházunk kapacítása ezt nem tette lehetővé. Nagy kihívás számomra ez a darab, de úgy gondolom megérte dolgozni rajta.


Milyen meglepetéseket tartogat az előadás?
A Theatrum Ad Flexum Jövőre veled ugyanitt című előadásának különlegessége, hogy a tánc és a zene evolúciója fűszerezi. A darab az 1950-es évektől a ’80-as évekig kísér végig egy párt, jelenetenként más-más szereplőpárokkal, különböző korosztály előadásában. A jelenetek között az aktuális zene- és táncirányzatokat vonultatja fel a Flex Art Dance, O Cser Zita koreográfus vezetésével, Babos-Zemplenszky Nóra és Bali Farkas Péter közreműködésével. A társastánc betétek reflektálnak a jelenetekre kiegészítik azt, míg a tánckar koreográfiái az idő múlását hivatottak bemutatni. Az előadást felnőtteknek ajánljuk, s bár romantikus vígjáték, mély érzelmeket, pillanatokat mutat be. A szereplők amatőr színjátszók, valamennyien más területen tevékenykednek, a színház a hobbijuk. A pénteki előadásra egyébként tavaly november óta készül a csapat. A koreográfus O. Cser Zita, a jelmezek Nusser Orsolya munkái. A díszlet a Theatrum ad Flexum Színházi Egyesületnek és a Baráti Kör a Művészeti Alapítványnak köszönhető.

Hogyan alakult a társulat története?
A mosonmagyaróvári Theatrum Ad Flexum színházi társulat története dióhéjban az Amatőr Művészek Baráti Köre társaság megalakulásával kezdődött, amely jó személyes kapcsolatban álló szerteágazó művészeti ágakat felvonultató lelkes amatőrök laza tömörülése volt. Az első szervezeti formáját a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány megalakulása jelentette Bérci Csaba, majd Orbán János elnöklésével. Eleinte kisebb színpadi produkciók, városi műsorok összeállítása színrevitele történt.

Milyen produkciók jellemezték eddig a társulat sikerét?
Az első nagyobb produkció Zemplenszkyné Rujder Éva rendezése a Handabasa avagy a fátyol titkai című színmű volt, melyet Major Tamás Légy jó mindhalálig című musical rendezése követett, O. Cser Zita, a Flex Art Dance koreográfusának közreműködésével. Igazi áttörést, közönségsikert és a város színházszerető közösségének megnyerése Major Tamás rendezése az Isten Pénze musical bemutatása hozta, mely 30 előadást ért meg és még mindig játsszuk karácsony környékén. Nagy kedvence kicsiknek és nagyoknak. Ezt követte, szintén Major Tamás rendezéseiben, A Kölyök, a Valahol Európában, a Dzsungel Könyve musical-ek és a Csoportterápia mjuzikelkámedi bemutatása, mely zajos közönségsiker volt.
Ezzel párhuzamosan rendezésemben bemutatásra került, a szakmai elismerést is hozó Lezsák Sándor: Nyolcvan Vödör Levegő című tragikomédiájának, majd a teljesség igénye nélkül Zemplenszkyné Rujder Éva rendezései, Gyurkovics Tibor: Isten Bokrétája, Csiky Gergely: A Nagymama romantikus klasszikusa, amit még most is műsoron tartunk. Tavalyelőtt a megnövekedett feladatok, valamint hatékonysági és technikai okok miatt megalakult a Theatrum Ad Flexum Színházi Egyesület, Muráncsik László vezetésével, mely a Baráti Kör a Művészetért Alapítvánnyal párhuzamosan nagy segítség, a színművekkel kapcsolatos elképzelések megvalósításában.

Szereplők:

Doris: Perger Rebeka Sára, Cseh Dóra, Schnitzerné Samu Tímea, Sebő Ilona, Körmendi Hajnalka, Zemplenszkyné Rujder Éva
George: Preiner Attila, Schadenberger Péter, Segesvári Zsolt, Kopfschlagl Krisztián, Nikházi Árpád, Komka Tamás
Pincér: Mihályi Károly

Az előadás előtt a Flesch Károly Kulturális Központ aulájában is táncos műsorral fogadták az érkezőket.

A bemutatót 300 néző látta.

A cikk főképén is látható, az előadás egyik Doriszát játszó, a győri Forrás Waldorf Gimnáziumban végzett Perger Rebeka, akiről büszkén mondhatom, hogy egyik volt iskolatársam - talán megengedik nekem a kedves olvasók ezt a személyes gondolatot-, így nyilatkozott megkeresésemre:

"Nagyon jó érzés volt ebben a darabban játszani, nem csak azért, mert édesapám rendezése alatt készült, hanem mert minden szereplő, szoros kapcsolatban vagyunk egymással. Régi barátságok ezek, amik hozzásegítettek ahhoz mindnyájunkat, hogy Doris és George alakját hitelesen keltsük életre különböző korokban és élethelyzetekben, de némileg hasonló eszköztárral. Boldog vagyok, hogy három teltházas előadást sikerült véghezvinnünk és ennyi pozitív és elismerő visszajelzést kaptunk. Személy szerint nagyon jól éreztem magam a szerepemben, élveztem a színpadon lenni, remélem még lesz alkalmunk többször is előadni a "Jövőre veled ugyanitt-et." Köszönet Édesapámnak, aki megrendezte, a régi, kedves osztályfőnökömnek, Hollósi Emesének, aki színpadra alkalmazta ezt a szórakoztató és szívhez szóló darabot és persze a csodálatos színjátszó társaimnak és táncosoknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg mindez."


A társulat vezetője nagy figyelmet fordít az utánpótlás nevelésére. A társulatról további információ a bkma.hu és a theatrumadflexum.hu honlapon érhető el.

A riportot készítette, a cikket írta: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus, Babos László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: