Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Május 16. 17:00, vasárnap | Sport
Forrás: NSO

Webber ülhetett fel a „monacói trónra”

Webber ülhetett fel a „monacói trónra”

A hatodik futamot rendezték a 2010-es Formula–1-es világbajnokságon. Az ausztrál Mark Webber Barcelona után a Monacói Nagydíjon is rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte csapattársa, Sebastian Vettel zárt, Robert Kubica lett a harmadik.

A szombati időmérő edzés ismét Red Bull-sikert hozott, az ausztrál Mark Webber a Spanyol Nagydíj után ismét az élről indulhatott. Robert Kubica sokáig nyerő pozícióban érezhette magát, végül meg kellett elégednie a második hellyel, harmadikként pedig a másik Red Bullal Sebastian Vettel rajtolhatott.

A csütörtöki szabadedzéseken a legjobb időt elért spanyol Fernando Alonso szombaton összetörte autóját, így nem vehetett részt az időmérőn, ezért csak a boxutcából vághat neki a versenynek. 

A két McLaren meglepően gyengén szerepelt, Lewis Hamilton csak az ötödik, míg a címvédő Jenson Button a nyolcadik rajthelyet foglalhatta el. 

A rajtnál Webber jó ütemben tudott eljönni, Vettel lerajtolta Kubicát, míg Rubens Barrichello feljött a hatodik pozícióba a két Mercedes elé.

Hülkenberg az alagútban a poros ívben odacsapódott a falnak, ezért bejött a safety car. Alonso kihasználva ezt a periódust, kijött kerékcserére, és megpróbálta további kiállás nélkül letudni a versenyt (ez sikerült is neki).

A 3. körben a címvédő és a pontversenyben élen álló Button kocsija megadta magát. Egy ideig eltartott, amíg sikerült letisztítani a pályát. A biztonsági autó kiállása után Webber jól kapta el ismét a tempót, és rögtön gyors kört tudott menni.

Hatvan esztendeje, tehát az 1950-es rajtnál a hercegség pályája már szerepelt a programban, és azóta is az egyik legnagyobb becsben tartott siker a monacói győzelem. A pilóták egybehangzó véleménye szerint nem is igazi bajnok az a versenyző, aki legalább egyszer nem nyer a miniállam utcáin.  

Alonso hamar átfűzte magát a lassú autókon (bár Di Grassival pár körig meggyűlt a baja), és a pontszerző helyeken autózók után indulhatott. Webber közben el tudott lépni Vetteltől az élen.

Hamilton viszonylag hamar kiállt a boxba, és közvetlenül Alonso elé jött vissza, míg Schumacher a boxkiállás után be tudott jönni Barrichello elé. Rosberg közben kint maradt, és folyamatosan futotta a gyors köröket.

A város érintett területeit hat hét alatt alakítják át, hogy megfeleljen a szigorú FIA-szabályoknak, és alkalmassá váljon a versenyzésre. A bontási munkálatok három hétig tartanak, de egyes féknyomok a nyár közepén is láthatóak az egyébként városi közlekedésre használt útszakaszok ritkábban járt részein.

A kerékcserék után a két Red Bull maradt az élen, míg Alonso a hatodik helyig jött előre. A még pontszerző, tizedik helyen álló Barrichello defektet kapott, és a pálya közepén állt meg az autója, így másodszor is bejött a safety car. Webber ezzel elveszítette csaknem tíz másodperces előnyét.

A folytatásban állandósulni látszott a sorrend, míg Hamilton fülére szóltak a mérnökei, hogy bánjon finomabban fékekkel. Közben komikus jelenetnek történtek a pályán, a harmadik kanyarban feljött a csatornafedél, ezért harmadszorra is bejött a biztonsági autó.

Ez a pálya a leglassabb az F1-es versenynaptárban, és emiatt az egyetlen, amelyen a verseny össztávja mindössze 260 kilométert tesz ki.

A verseny utolsó részében már nem történt jelentős változás a sorrendben, a safety car azonban negyedszer is bejött, és csak a leintés előtt állt ki közvetlenül.  A Red Bull kettős győzelmet aratott, Webber megnyerte az év legpatinásabb futamát, és Vettellel együtt az élre állt a pontversenyben. A harmadik helyre Kubica jött be. A gumijait elhasználó Alonso megcsúszott az utolsó kanyarban, így az ugrásra kész Michael Schumacher megelőzte, a spanyol a hetedik helyen zárta a futamot.

Következő futam: május 30. Török Nagydíj, Isztambul

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.