Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 02. 09:47, szerda | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Weisz Fanni a siketek is akarnak telefonálni!

Weisz Fanni a siketek is akarnak telefonálni!

Weisz Fanni mentoraként tekint Vujity Tvrtkóra. A hallássérült lány a főszereplője a tévés műsorvezető Pokoli történetek - A királynő beszéde című könyv egyik fejezetének, és a cím is rá utal. A tavalyi szépségkirálynő választás közönségdíjasa nagy megtiszteltetésnek tartja ezt, és örül, mert úgy érzi, így rengeteg emberhez eljut az üzenete, hogy a fogyatékkal élő emberek is értékes tagjai tudnak lenni a társadalomnak, ha megkapják a kellő figyelmet és segítséget.

Fannit a népszerűség nem ijeszti meg, inkább az azzal járó felelősség. Tudja, hogy rengeteg fiatal figyel rá, akiknek példát kell mutatnia. Ez persze nem volt könnyű, hiszen ahogy a könyv is írja, kiskorában sokszor csúfolták mássága miatt. Ez annyira megviselte, hogy sokáig meg sem mert szólalni.

- Siket vagyok, és úgy gondolom, ha az emberek szépnek látnak, akkor ezt a szépséget ki kell használnom arra, hogy elfogadtassam, nem vagyunk egyformák. Ehhez először saját magammal kellett harcot vívnom nap, mint nap, hogy elfogadjam: nem vagyok kevesebb azért, mert nem hallok. Ebben óriási erőt adott nekem Tvrtko. Szépen lassan, lépésről lépésre mutatta meg, mire vagyok képes. Ezt az erőt akarom megmutatni mindenkinek. Azt, hogy mindenre képesek lehetünk, akarattal és kellő kitartással. Célom és nagy álmom ezért a jelnyelv népszerűsítése - mondja Fanni, aki szerint a másság elfogadását már gyermekkorban el kell kezdeni, mert az esélyegyenlőségnek születésünk pillanatában kell folytatódnia és nem tizennyolc évesen elkezdődnie.

- Le kell győzni a félelmeinket és el kell fogadnunk egymást olyannak, amilyen. Nyitnunk kell egymás felé és integrálni a másságot mindennapjainkba. A legfontosabb, hogy mindez gyermekkorban kezdődjön, mert ők még nincsenek megfertőzve semmilyen téves gondolattal, ezért sokkal nyitottabbak.

Fanni édesanyjával és szintén siket bátyjával, Gáborral él.
- A saját tapasztalataimat szeretném megosztani minden siket kisgyermeket nevelő szülővel, hogy nekik és babáiknak már boldogabb életük legyen. Ezért alapítottuk meg a Csend Hangja Klasztert, amely olyan példa nélküli összefogást valósít meg a cégek és szervezetek között az esélyegyenlőség javítása érdekében, amely segít hangot adni a csendnek, minden fogyatékkal élőnek, akinek a hangja eddig nem hallatszott messzire. A szervezet és egy telefonos vállalat közös munkájából megszületett a Csend Hangja Flotta is, ami a siketek és családjaik, munkatársaik és barátaik telekommunikációját akadálymentésíti.

Ha tündérek léteznének, s azt kérdeznék, mit szeretnék, akkor azt kívánnám a világnak, hogy a Föld és minden élőlénye legyen egészséges, mindig legyen mit enni, és ezzel minden gond megoldódna. De mivel jó tündérek nincsenek, így azt kell kívánnom, amit képesek vagyunk megvalósítani. Azt üzenem, szeressük egymást, hogy mi is szerethetőek legyünk. S amit édesanyám tanított mindig, egy mosolyért ezret kapunk cserébe. Ne azon gondolkodjunk, másnak mije van és nekünk az miért nincs, hanem azon, mi van nekünk és mit tudunk ezzel adni másoknak is. Így lehetünk hasznosak a társadalomnak és ettől lesz szebb a saját életünk is. Figyeljünk a szép pillanatokra, mert azok adnak erőt mindnyájunknak - hangsúlyozza jelbeszéddel Weisz Fanni.

Címkék: Weisz Fanni

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.