Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 13. 08:28, szombat | Helyi
Forrás: közlemény

Wuhani Látogatás Győrben

Wuhani Látogatás Győrben

Kínai testvérvárosunk és Győr polgármestere kedden írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amely a két város együttműködésének irányait rögzíti a következő két évre.

Mezőgazdasági és autóipari kapcsolatok is napirendre kerültek, nyáron pedig győri fiatalok látogathatnak Wuhanba.

Wan Yong, Wuhan polgármestere vezette a testvérvárosi delegációt, amelyet Borkai Zsolt polgármester fogadott a Városházán. A találkozó alkalmával írta alá a két városvezető a korábbi testvérvárosi szerződés megerősítése érdekében a 2017-18-as évekre vonatkozó együttműködési nyilatkozatot. A kínai és a magyarországi település között eddig is élő volt a kapcsolat a kultúra és az oktatás terén, de a felek ezt újabb területekre is kiterjesztenék. A megállapodás szerint a kulturális és iskolai kapcsolatok mellett a felek ösztönzik a gazdasági, turisztikai és a sport kapcsolatokat is.

A wuhani polgármester gratulált Borkai Zsoltnak a város női kézilabdacsapata által elért sikerhez, Győr harmadik BL-győzelméhez. Mint mondta, a két város között sok a hasonlóság, és az egyik éppen a sportélete. Kulturális törekvései, egyetemi város jellege és gazdasága között is párhuzam vonható, mindkét városban jelentős fesztiválok és társulatok működnek, fontos szerepet játszanak az egyetemek, és Wuhan - Győrhöz hasonlóan - szintén jelentős autóipari központ. Az autógyártás során keresik az új utakat is, amely nem csak az alternatív meghajtásra, de például a vezető nélküli gépjárművek elterjedésére is vonatkozik. A wuhani polgármester elmondta, az autóipar mellett a mezőgazdaság terén is keresik a lehetőségeket az együttműködésre. Borkai Zsolt hangsúlyozta, városunk nyitott a kezdeményezésre, és a szorosabb együttműködésre, mert az valóban mindkét fél érdekeit, gazdasági fejlődését szolgálhatja. Az évek során kialakult barátság jó alap a továbblépésre.

A partnervárosi kapcsolat keretein belül az idén nyáron három győri fiatal vehet részt a wuhani nyári táborban. Sándor András és Villányi Soma a Kazinczy, míg Kempl Zsombor a Révai iskola diákjaként volt jelen a városházi találkozón, akik június második felében tölthetnek el két hetet kínai testvérvárosunkban. A diákok kérdésünkre elmondták, nagyon várják már az utazást, hiszen egy különleges kultúrát ismerhetnek meg. Bár még nem pontosan tudják, hogy mire is számítsanak, abban biztosak, hogy sok élménnyel gazdagodnak Wuhanban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.