Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2016. Szeptember 10. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

XVI. Benedek: Ferenc pápa frissességet és örömöt hozott a katolikus egyházba

XVI. Benedek: Ferenc pápa frissességet és örömöt hozott a katolikus egyházba

Ferenc pápa frissességet és örömöt, \"új karizmát\" hozott a katolikus egyházba, ami megérinti az embereket - mondta utódjáról XVI. Benedek nyugalmazott pápa egy Németországban pénteken megjelent interjúkötetben.

Az egyházfői hivatalról 2013-ban lemondott XVI. Benedek (Joseph Ratzinger) a távozása óta adott első nagyobb szabású interjúban - amely Utolsó beszélgetések (Letzte Gespräche) címmel jelent meg - a német sajtóban pénteken ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy elégedett utódjával, és úgy véli, a pápaváltással nem történt irányváltás a katolikus egyházban.

A nyugalmazott egyházfő úgy vélte, az ő munkásságát és Ferenc pápa tevékenységét elemezve ugyan "természetesen lehet félremagyarázni elemeket", és lehet "ellentéteket konstruálni", de ha az elemzés nem kiragadott részletekre összpontosít, akkor látható, hogy "talán vannak új hangsúlyok, de ellentétek nincsenek".

Arra a felvetésre, hogy a Mindenható valamennyi pápa tevékenységét korrigálja az utódja révén, azt mondta, hogy Ferenc "elmélkedő pápa", de nagyon közvetlen is, nyit az emberek felé. "Talán én valóban nem voltam eleget az emberek között" - jegyezte meg XVI. Benedek, hozzátéve, hogy becsüli utódjában azt a bátorságot is, amellyel "megnevezi a problémákat és keresi a megoldásokat".

Arra a kérdésre, hogy reformer, állagőrző, vagy kritikusaival egyetértve kudarcos pápának tartja-e magát, kiemelte, hogy nem érzi kudarcnak egyházfői működését. Mint mondta, pápai szolgálatának nyolc éve alatt sok nehézséggel kellett megküzdeni, elég csak a pedofília körüli botrányra, Richard Williamson holokauszttagadó brit tradicionalista püspök ügyére vagy a Vatileaks néven ismert, bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásáról szóló botrányra gondolni. Azonban ez a nyolc év olyan időszak is volt, amelyben "sok ember talált rá újra a hitre, és egy nagy, pozitív mozgás" indult be az egyházban.

A 89 éves nyugalmazott pápa a 2013 februárjában - idős korára és ereje fogyatkozására hivatkozva - bejelentett lemondásáról szólva hangsúlyozta: minden egyes nap felülvizsgálja, és mindig helyesnek találja döntését. Lemondani csak akkor lehet, ha nyugvópontra jutottak az ügyek, és "én távozhattam, mert abban a helyzetben helyreállt a békesség" - mondta.

A lemondás "nem meghátrálás volt a nyomás miatt, és nem is menekülés megoldhatatlannak tűnő gondok elől", éppen ellenkezőleg, a távozás "Istennek hála" abban a hangulatban történt, hogy ismét "béke van, és rendeződtek a dolgok" - mondta XVI. Benedek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 16:08, hétfő | Külföld

Eddigi lehosszabb zárvatartása után újra nyitva a Tadzs Mahal

Eddigi lehosszabb, hat hónapos zárvatartása után újra nyitva az indiai Tadzs Mahal - számolt be róla a BBC hírportálja.

2020. Szeptember 21. 11:03, hétfő | Külföld

Letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint a ricint küldte a Fehér Házba

Az amerikai-kanadai határnál vasárnap este letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint levélben küldött ricint a Fehér Házba - jelentette vasárnap éjjel több amerikai médium is.

2020. Szeptember 21. 09:00, hétfő | Külföld

A világban már 30,9 millió az igazolt fertőzöttek száma

Már 30 929 163 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 959 528, a gyógyultaké pedig 21 159 457 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői összesítése szerint.

2020. Szeptember 21. 05:00, hétfő | Külföld

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Újabb, 4,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután - közölte a helyi sajtó.