Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 02. 06:50, hétfő | Helyi sport
Forrás: eto.hu

Zágrábi csapat is jön az Audi Kupára

Zágrábi csapat is jön az Audi Kupára

Folytatjuk sorozatunkat az Audi Hungaria ETO labdarúgó Kupára érkező klubok bemutatásával.

Az NK Zagreb a horvát főváros egyik elsőosztályú klubja. Történelme és eredményei nem hasonlíthatóak a város és egész Horvátország legnépszerűbb csapatához, a Dinamohoz, viszont stabil élvonalbeli alakulatról van szó. A sport népszerűségét mi sem bizonyítja jobban déli szomszédainknál, mint a tény, hogy Zágrábban hat profi labdarúgó csapat van. Ennek a népszerűségnek köszönhető, hogy komoly utánpótlás bázissal rendelkeznek az alakulatok.

A klubot 1903-ban alapították és így az első profi csapatok közé tartozott a régióban. Eredeti neve ennek megfelelően Prvi nogometni športski i klub, azaz Első Futball és Sport Klub. Csak később vették fel a Nogometni Klub Zagreb nevet. Két évvel a megalakulásuk után már az első nemzetközi meccsüket is lejátszották, méghozzá a Ferencváros ellen. A hazai bajnokságban nem termett sok babér a csapatnak. A nagy és sikeres klubok beárnyékolták őket.

A legemlékezetesebb mérkőzésükre is 1973-ra tehető. Ekkor "a nagy Maksimiri dráma" néven elhíresült összecsapáson az NK az eszékiekkel játszottak az első osztályba jutásért. Idegenben 0-0 lett az eredmény, majd Zágrábban több, mint hatvannégy ezer ember előtt büntetőkkel nyertek 4-3-ra. Ez a nézőszám azóta is klubrekord.

Az csapat az első és mindezidáig utolsó bajnoki címét 2002-ben szerezte meg. Akkor viszont a Nogomenti minden téren tarolt. Tizenegy ponttal a második csapat előtt végeztek az élen, tőlük került ki az év edzője, az év játékosa és a gólkirály is. Ebben a csapatban játszott a zágrábiak egyik legnagyobb legendája, Joško Popović, aki a 90-es évektől egészen 2005-ig erősítette a Száva parti alakulatot. Ő egyébként minden idők második legtöbb gólt szerző horvát játékosa. Ezt a bajnoki címet a legtöbb klub boldogan fogadta, hiszen a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split sokéves hegemóniáját törte meg.

Az eddigi legsikeresebb, 2002-es bajnokcsapat a következő évi BL-ben indulhatott. A nagy várakozásoknak viszont nem felelt meg a Zagreb, hiszen az első körben a Zalaegerszeg ellen maradt alul. Így a költőknek nem sok siker jutott sem a horvát, sem a nemzetközi porondon. A becenevüket egyébként onnan kapták, hogy stadionjuk az egyik leghíresebb költőről, Silvije Stahimir Kranjcevicről elnevezett utcában található és a létesítmény is az ő nevét viseli. Ennek megfelelően kicsit különböznek is szurkolóik a megszokott horvát fanatikusoktól. Nagyon liberális eszméket vallanak, elutasítják a huligán mozgalmakat és mindent, ami a legkisebb mértékben is diszkriminatív lehet. Magukat ráadásul fehér angyaloknak nevezik. Az előző idényt a hatodik helyen zárták, megelőzve nagy városi riválisukat, a Lokomotívot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.