Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a külföldi diáklányok ügyében

Zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a külföldi diáklányok ügyében

Zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a koronavírussal fertőzött, Magyarországról Prágába tovább utazó külföldi diáklányok ügyében - közölte az országos tisztifőorvos szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

Müller Cecília elmondta, a szakemberek folyamatosan térképezik fel azokat a helyeket, járműveket, ahol a lányok megfordultak és utaztak. Mára számos adatot és tényt feltártak.

Közölte, négy barátnő érkezett Budapestre Bécsből a Flixbus járatával február 26-án. Mostanra felderítették, hogy a buszon hányan utaztak, de további vizsgálatot igényel, hogy a lányok hol ültek, kik ültek közvetlenül előttük és mögöttük.

A négy lány közül három megbetegedett, egyikük még Budapestről visszautazott Milánóba, ahonnan haza akart térni az Egyesült Államokba. Ő Dániában lett beteg, most ott kezelik kórházban.

A két lány - aki két napot töltött Budapesten - Airbnb-rendszeren keresztül foglalt itt szállást, a bérbeadóval nem találkoztak. A szakemberek beszéltek a lakás kiadójával, aki elmondta, a szokásos alapos takarítást végzett a lányok távozása után. Ezt a szakemberek ellenőrizték, továbbá fertőtlenítették a lifteket és minden olyan felületet, amelyet a lányok megfoghattak.

Müller Cecília elmondta, a lányok az ittlétük alatt több helyen megfordultak, gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba, egy gyógyszertárba is, és egy órát töltöttek a Széchenyi fürdőben.

A szakemberek a fürdő vezetőségével is felvették a kapcsolatot, de onnan is megnyugtató válaszokat kaptak a fertőtlenítést illetően, mert a fürdő az eset előtt egy héttel módosította az erre vonatkozó eljárásrendjét. Növelték az úszómendencés vizek klórtartalmát, így a víz nem fertőzhet, a 33-36 fokos gyógyvízben pedig szintén elpusztul a vírus - mondta Müller Cecília.

Kiderítették azt is, hogy a lányok étteremben nem jártak, az ételt házhoz szállítva kérték.

Jelezte, a cseh hatóságok minden utast értesítettek, tudható, hogy az út Bécsből Budapestig két és fél óra volt, megállók nélkül. Az is kiderült, hogy a Budapest-Brünn járaton két magyar állampolgár utazott.

Müller Cecília közölte, eddig 230 laboratóriumi vizsgálatot végeztek, mindegyik negatív lett, így Magyarországon továbbra sincs igazolt fertőzött.

Beszámolt arról, hogy a mentőszolgálat minden megyében további egy gépkocsit állított szolgálatba. Ezek a koronavírus-gyanúval jelentkezőket viszik kórházba és nem vesznek részt a szokásos feladatokban; ha nem súlyos esetről van szó, akkor két órán belül érnek a telefonálóért.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára ismertette: a világ öt országában 12 magyar van karantén alatt. Nem zárható ki, hogy Magyarországon is megjelenik a vírus, vagyis "akkor járunk el felelősséggel, ha számolunk ezzel a lehetőséggel" - mondta.



Az észak-olaszországi Lomardiában karanténban rekedt magyar kamionsofőr jól van, elképzelhető, hogy március 12-én elhagyhatja a térséget.

A Spanyolországban karantén alá helyezett szállodában öt magyar van: egy kisgyermekes család és egy idős pár. Ők az elmúlt hétvégén utaztak volna haza, az idős házaspárnak a helyszínen jelen lévő konzulok biztosították a gyógyszereket. Elképzelhetőnek nevezte az államtitkár, hogy a tenerifei szállodában elrendelt karantént a spanyol hatóságok előbb feloldják.

A németországi Tübingenben karanténban lévő, ott tanuló magyar jogászhallgató nő jól van, a stuttgarti főkonzulátus napi kapcsolatban van vele. Ha továbbra is tünetmentes, akkor előreláthatólag március 10-11-én hagyhatja el kollégiumi szállását.

Menczer Tamás beszámolt arról is, hogy a Diamond Princess nevű óceánjárón dolgozó három magyar közül korábban egy embernél diagnosztizáltak koronvírus-fertőzést, ő tünetmentes és jól érzi magát, egy japán kórházban van. Két magyar társa egy karanténszálláson tartózkodik, ők is jól vannak.

Kínában a konzuli regisztráció szerint 179 magyar tartózkodik, közülük a legfertőzöttebb öt tartományban 20, Hupej tartományban 2, mindannyian jól vannak.

A Koreai Köztársaságban 36 magyar tartózkodik a konzuli adatok szerint, mindannyian jól vannak.

Menczer Tamás jelezte, folyamatosan figyelik az iráni fejleményeket is. A két ország között közvetlen repülőjárat nincs, így ha tudomásukra jut, hogy egy magyar onnan szeretne hazajönni, értesítik a repülőteret a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, a fertőzöttek száma világszerte 93 455, Európában 3403. A halálos áldozatok száma 3598, ebből Európában 85. A betegségből 50 743 ember épült fel, Európában 205.

Folyamatos a közúti és a légiforgalmi egészségügyi ellenőrzés is, eddig 413, illetve 5405 ilyen vizsgálat zajlott. A két zöldszámra szerda 12 óráig 2347 hívás érkezett.

Lakatos Tibor közölte: szerdán megkezdte működését az operatív törzs által életre hívott honlap, amely összefoglalja a koronavírussal kapcsolatos információkat, teendőket.

Kitért arra, hogy minden olyan jogsértést szankcionálnak, amely a járvánnyal kapcsolatos haszonszerzésre vagy az emberek megtévesztésére irányul. A Nemzeti Nyomozó Iroda négy ilyen esetben indított büntetőeljárást.

Jelezte azt is, 28 olyan híroldalt találtak, amelynek írásai kimerítik a közveszéllyel fenyegetést, erre vonatkozóan további vizsgálatok szükségesek.

Azt mondta, sajnálatosan több "komolynak számító" hírportál is átvesz olyan híreket, amelyek tévedésen alapulnak. Arra kért mindenkit, csak ellenőrzött információt osszon meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.