Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Zalán Tibor a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjasa

Zalán Tibor a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjasa

Zalán Tibor a 21. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíjasa, különdíjat kapott Aczél Géza, a Bertha Bulcsu-díjat idén Száraz Miklós György kapta - jelentették be a díjkiosztó gálaesten, szombaton Balatonfüreden.

A költőversenyre közel kétszáz pályázó négyszáz művel nevezett. A magyar-olasz kulturális évad részeként zajló eseményre a magyar alkotók mellett Svédországból, Németországból, Szlovákiából és Ukrajnából is érkeztek pályázatok - hangzott el a gálaesten.
Zalán Tibor a Kései Berzsenyi-esték című költeményével nyerte el az emlékdíjat és az azzal járó ösztöndíjat.
Különdíjat kapott Aczél Géza, az Alföld című irodalmi, művészeti kritikai folyóirat főszerkesztője, a Címszavak egy torzószótárból című lírájáért.
A Bertha Bulcsú-emlékdíj pályázaton idén is öt alkotó vehetett részt. Oklevelet kapott Csontos János, Cs. Kovács Márta, és Tóth László. Az emlékdíjra meghívásos alapon érkeznek a pályaművek, amelyek a Balaton természeti és kulturális értékeiről, a térség mai állapotáról szólnak.
Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere a gálaesten elmondta, hogy a költőverseny ma már hagyományokkal rendelkezik a városban, s immár kísérőrendezvények is kapcsolódnak hozzá.
Pénteken Arnaldo Dante Marianacci költő emlékfát ültetett a Tagore sétány melletti "olasz ligetben", majd a Vaszary Villában Piero Gauli és Aligi Sassu olasz képzőművészek közös tárlata, valamint a Róma-Budapest - A Novecento művészei Magyarországon című kiállítás nyílt meg - tekintett vissza a polgármester.
Szombaton irodalmi matinével, könyvbemutatókkal, irodalmi produkciókkal folytatódott a programsorozat, majd a hagyományokhoz híven megemlékezést tartottak Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon.
A gálaesten Gina Giannotti, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója elismerését fejezte ki Balatonfürednek, amiért hűségesen ápolja Salvatore Quasimodo emlékét, s amiért támogatja a művészeteket és az irodalmat.
A híres olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Címkék: Kultúra-irodalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;