Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 12. 14:24, szombat | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Zarándokok Szent Márton nyomában

Zarándokok Szent Márton nyomában

Márton napi lampionos zarándokúton vettünk részt pénteken este Pannonhalmán. Ötödik alkalommal indult a tömeg a város templomától a Gesztenyés Horgon keresztül az Apátságba, azaz Szent Márton hegyére.

Idén már olyan sokan voltak, hogy az Apátság bejáratáig engedték a zarándokokat, hiszen ennyi embert nem tudtak volna felügyelni. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát osztotta a gyermekeknek a mézes szíveket, melyeket ott, a várban sütöttek szeretettel. A szíveket el kell osztani, meg kell osztani egymással. Egyedül megenni nem ildomos, hiszen pont az a cél, hogy megtanuljuk, miként adakozhatunk. A Márton-napi Vigasságok célja éppen ez, a Szent Mártonhoz kötődő hagyományok felelevenítése és ápolása.

Sok kisgyermek, kezében lámpással vonult csendesen a tömegben, így emlékezve Szent Mártonra, aki az út szélén meglátta a meztelen, fázó koldust és ráterítette köpenyét. A legenda szerint Márton alázatból a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így "kénytelen volt" a püspökséget elvállalni. Úgy tudni, meggyőző, hiteles, jótékony püspök volt. Időszámításunk után 397-ben hunyt el.

A mai programok 17 órakor folytatódnak, Birovecz József festő kiállításának megnyitójával a Művelődési Házban. 18 órakor pedig A Ház ura avagy: a sok lúd közt elvész a disznó című előadásra várják a kicsiket és nagyokat. Vasárnap pedig Márton- napi csemegéket kóstolhatunk Pannonhalmán.


A fotókat gyermekek készítették az InfoGyőrnek, nézzék szeretettel!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.