Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Augusztus 02. 07:55, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Zárolt kifizetések a győri Városházán? Hiányzó milliók az ingatlaneladásokból

Zárolt kifizetések a győri Városházán? Hiányzó milliók az ingatlaneladásokból

A Bajnai-kormány idei, 120 milliárd forintos elvonása következtében egyre nehezebb helyzetben működnek az önkormányzatok, amelyek közül több a meglévő nagy értékű ingatla

"Abban reménykedtünk, hogy az idei évben már kisebb növekedés fog bekövetkezni, azonban sajnálatos módon még további 17 %-os csökkenés történt" - mondta Simon Róbert Balázs alpolgármester.

Hatodával zsugorodtak a győri önkormányzat ingatlanértékesítési bevételei az első félévben, 2009 azonos időszakához képest. Amíg 2008-ban 433, tavaly pedig 237 millió forint értékben sikerült a tranzakciókat lebonyolítani, idén az eladások alig hoztak 200 milliót a város kasszájába. A terv ezzel szemben 500 millió forint volt, míg 2010-re összesen egymilliárd forintos bevétellel kalkuláltak a költségvetés készítői.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP

"Több százmillió forint értékben hirdettünk meg licitre értékesítésre váró területeket, épületeket, gazdasági övezeteket, beépíthető lakóövezeti ingatlanokat. Sajnos az érdeklődés minimálisra csökkent. Ez azt jelenti, hogy sajnálatos módon volt ebben az évben olyan licittárgyalás is, ahol nem jelent meg egy érdeklődő sem."

A győri alpolgármester azt mondja, ha szeptembertől sem realizálódnak az eltervezett bevételek, az év végére akár több kifizetést zárolhatnak is, hogy a költségvetés egyensúlyát tartani tudják. Mosonmagyaróváron 500 millió forintot reméltek az idei önkormányzati ingatlaneladásokból.

Szabó Miklós polgármester, Mosonmagyaróvár, független

"Nem szerettük volna elkótyavetyélni az ingatlanjainkat, inkább vásároltunk néhányat, ami stratégiailag fontos. Ami realizálódik ebben az évben, az úgy tűnik, hogy körülbelül a fele a tervezett bevételnek, tehát olyan 200-250 millió forint körül, ez már úgy látható."

"Eladhatatlan ingatlan nincsen, csak eladhatatlan áru ingatlan, és nézve az önkormányzat listáját az eladó ingatlanokról, én azt látom, hogy sok esetben piaci ár felettiek" - fogalmazott Molnár Kristóf. Az ingatlanszakértő szerint az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetük miatt nem akarnak kivárni, és ideális értékesítéseket csinálni, hanem minél előbb pénzt akarnak szerezni, a piaci ár alá azonban nem akarnak menni.

Molnár Kristóf ingatlanszakértő, Győr

"Voltak pesti visszaélések, illetve hallottuk, hogy mi történt Bábolnán, ezért féltik az önkormányzati dolgozók a pozíciójukat, és ezért az árakkal is nagyon óvatosan bánnak, illetve nagyon nehezen csökkentenek árat."

Molnár Kristóf szerint az önkormányzatoknak ahelyett, hogy maguk próbálják liciten értékesíteni az ingatlanjaikat sikertelenül, profi szakemberek segítségét kellene kérniük, ha gyors bevételre akarnak szert tenni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.