Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 15. 08:14, hétfő | Helyi

Zenéről és költészetről – Ákos volt a vendégünk

Zenéről és költészetről – Ákos volt a vendégünk

Három fővárosi előadás után három vidéki városban is láthatja a közönség az Ákos szólókarrierjét összefoglaló előadást. Az Ákos Harminc Év grandiózus, megható és különleges. Győr az első helyszín.

Harminc év, Ákos szólókarrierje pontosan ennyi idős. Ennek a három évtizednek két felvonásos kivonatát már láthatta a közönség három budapesti koncerten. Az énekes tavaly ősszel az Operaházban mutatta be két alkalommal a jubileumi koncertet dupla telt ház előtt, majd télen a Papp László Arénában szintén telt ház zajlott az Ákos Harminc Év. Idén tavasszal az előadást három vidéki helyszínen is bemutatják: Győrben, Debrecenben és Szegeden.

“Soha életemben nem készültem ennyit előadásra.”
Az előadás egy igazán méltó ünnepe Ákos szólókerrierjének. A tavalyi rockturné után ez most merőben más: egy különleges, nagyszabású és akusztikus műsort állítottak össze. A koncert tervezése az első előadás előtt egy évvel kezdődött, Ákos ötven dalt válogatott ki Balásy Szabolcs vonós- és kórushangszerelővel közösen. “Nem játszunk bizonyos dalokat végig, hanem egy ilyen furcsán összefűzött, egymásba átfolyó egyveleg verzióban játszunk csomó tételt. De vannak maguk teljességében eljátszott dalok is, és vannak ilyen hömpölygő, több dalt bemutató kompozíciók.” – emelte ki kérdésünkre Ákos. Az előadás két részes: az első műsorrészben egy zongora és egy vonósnégyes kíséri Ákost, amíg a második részben pedig a teljes Győri Filharmonikus Zenekar és a pécsi Voisingers kórus is ott van a színpadon.

A Harminc Év Jubileumi koncert Győrben született
Ákos a próbafolyamat alatt természetesen többször járt Győrben a győri filharmonikusoknál, mégis a legelső megbeszélés volt számára a legfontosabb. Ezen a találkozón hangzott el ugyanis az, hogy az előadást nem egy kapott kottából kelti életre a zenekar, hanem együtt, Ákossal közösen hozzák létre, állítják színpadra. A grandiózus koncert grandiózus munkával járt. “Én soha nem spóroltam még ki a munkát a felkészülésből, de ebbe beleőszültem. Tehát a próbafolyamat közepén felnéztem az égre és azt mondtam: ‘Uramisten, miért kezdtem ebbe bele? Nem fogom tudni végigcsinálni!’ Hát aztán ez a kegyelem mégiscsak működhetett, mert egy nagyon szép előadás jött belőle össze.” – mondja Ákos.
A budapesti előadásokat megelőzően az énekes Győrbe költözött a Győri Filharmonikus Zenekarhoz. A Rába-parti városban tartották a nyilvános főpróbát is, a Richter Teremben. Hatalmas siker volt. A látvány és a színpadtechnika pedig csak hozzátett a Harminc Év Jubileumi koncert elsöprő sikeréhez.

Grandiózus koncert, elképesztő látvány, Kaszás Attila a színpadon
A Harminc Év Jubileumi koncert látványvilágának kialakításában természetesen Ákos is részt vett, mint az énekes mondja: már évtizedek óta olyan szakemberekkel dolgozik együtt, akikkel félszavakból is megértik egymást, s pontosan tudják, hogy mit szeret és mit vár el, ahogy azt is tudják mi az, ami szóba sem jöhet.
“Színpadtechnikusainkkal kitaláltunk közösen egy olyan látványvilágot, ami önmagában nem csak villog és szerepel a látvány, hanem együtt lüktet, együtt dolgozik az előadásnak a zenei és szövegi dramaturgiájával, tehát egészen elképesztő pillatanot vannak benne.” – árulta el kérdésünkre Ákos, majd kisvártatva így folytatta: “Tehát például az első felvonásban egy tüll van a színpad előtt. Úgy nézhet be a színpadi térbe a néző, mint egy varázsdobozba, hogy ott benn mi történik. Erre az első tüllre lehet belülről is meg kívülről is vetíteni. A Lepkegyűjtő című dalt azt hosszú évek óta a Kaszás Attila fiatalon elhunyt színész barátomnak az emlékének ajánlva szoktuk játszani koncerten. Egy ilyen vetítés segítségével az Attila a dal végén közénk ül, mintha a játszók közé leülne a színpadon. Ez döbbenetes dolog. A mi torkunk is elszorul, akik a színpadon vagyunk, s már láttuk ezt egy párszor, és a közönségre is nagy hatást tett eddig mindenhol.”

Zene és a költészet, két vers a színpadon
Ákos az irodalom szerelmese, s folyamatosan foglalkoztatják irodalmi témák: szeret beszélgetni, értelmezni, elemezni, s megvitatni saját nézőpontját másokéval. A költészet számára egy kifejezőeszköz is. “A zene nagyjából érdekes játéktér számomra, s nagyon élvezem, s jól lubickolok benne. De számomra csak a csomagolóanyag, hogy beszélhessek arról, hogy az én fejemből kinézve hogy néz ki a világ.” – mondja Ákos arra a kérdésre reagálva, hogy a költészet hogyan kapcsolódik a saját művészetéhez, majd így folytatja: “Aztán erre még ráadásul emberek rezonálnak is. Aztán emberek tömegesen rezonálnak, és hosszú éveken keresztül. Azért itt van mit ünnepelni.” A Harminc Év Jubileumi koncert Ákos szóló karrierjének az ünnepe. S mint az irodalom, a magyar költészet elkötelezett híve, és mint versmondó természetesen két verset is hallhatunk tőle a koncerten: az első felvonás elején a férfivá érésről szóló Radnóti vers a Mint észrevétlenül hangzik el, majd a felvonás végén az élet végességéről szóló Weöres Sándor verset, a Bolerot szavalja Ákos.

Dupla CD, tripla LP és a vidéki koncertidőpontok
A jubileumi műsor teljes anyaga pár napja, április 12-én dupla CD-n és tripla LP megjelent. A kiadványok érdekessége, hogy az első felvonást az Operaházban lezajlott koncerten, amíg a második felvonást a Papp László Arénában rögzítették. A Harminc Év Jubileumi műsort pedig – ahogy e cikkben is volt már róla szó – három vidéki városban, élőben is láthatja a közönség: Győrben április 20-án az Audi Arénában, Debrecenben április 27-én a Főnix Arénában, amíg Szegedre május 4-én érkezik Ákos, s először lép színpadra a Pick Arénában.

A teljes interjú megtekinthető itt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.