Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 25. 14:01, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Zöld jelzést kaptak a vagyonosodási vizsgálatok

Zöld jelzést kaptak a vagyonosodási vizsgálatok

Az adóhatóság köteles elrendelni a vagyonvizsgálatot azoknál a magánszemélyeknél, akik kölcsönnel járultak hozzá mások gyarapodásához.

Így döntött nemrégiben a Kúria egy olyan adóperben, amelyben az ellenőrzött személy arra hivatkozott: kiadásainak egy részét kölcsönből fedezte - írja a Magyar Nemzet.

Az ügyben az adóhivatal négy esztendő adóbevallásai alapján azt vizsgálta meg, hogy az érintett magánszemély miből fedezte kiadásait. Az adatok, a számlák, a hivatalos iratok arra utaltak, hogy az adózó többet költött, mint amennyire a bevallott jövedelméből telt volna. Az ellenőrzött személy azt állította: kölcsönt vett fel, s részben ez volt vagyongyarapodásának alapja. Ítéletében a Kúria rámutatott, a hatóságnak bizonyítania kell, hogy megfelelő bizonylatok, iratok hiányában jogában állt becsléssel megállapítani a magánszemély jövedelmét. Az érintett viszont igazolhatja, hogy bevétele legális forrásból származott, hivatkozhat kölcsönre és más ügyletekre is.

Ha a dokumentumok az adózó közlését nem támasztják alá, a hivatal köteles kiterjeszteni a vizsgálatot a megnevezett üzleti partnerre, a kölcsönt nyújtó személyre: őket is részletesen el kell számoltatni vagyongyarapodásukról. Az ítélet szerint az ilyen esetekben az adóhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, a vagyonvizsgálatot – ha lehetséges – a hitelezőnél is el kell rendelni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.