Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Április 28. 14:43, szerda | Sport
Forrás: Triathlonbudapest Media

Zöld úton a budapesti triatlon-világbajnokság

Zöld úton a budapesti triatlon-világbajnokság

A 2010-es budapesti triatlon-világbajnokság több szempontból is különleges lesz: ez lesz a világ első „zöld” triatlon-világbajnoksága, a profik mellett az amatőrök is elindulhatnak rajta, a sportolók pedig a főváros szívében kialakí

Sydney, Szöul, Madrid, Hamburg, London és Kitzbühel után Budapestre érkezik a Dextro Energy Triathlon ITU Világbajnoki sorozatot. Fővárosunk így nem csak a világbajnoki sorozat döntőjének ad otthon, hanem a 2010-es világbajnokságnak is, azaz az elit, aquatlon, U23, junior, paratriatlon és korosztályos VB-knek. 

Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke a verseny sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hazai rendezésű világeseménnyel a szövetségnek alapvető célja, hogy a triatlon sport értékeit és szépségeit minél több emberrel megismertethessék. A magyar triatlon társadalom számára a vb egy igen ritka lehetőséget kínál, hiszen minden sportoló életében különleges és felejthetetlen élmény hazai közönség előtt versenyezni, főként ilyen környezetben. Az úszás ugyanis a Lágymányosi-öbölben kezdődik, a kerékpározás és a futás a budai, majd a Lánchídon áthaladva a pesti rakparton folytatódik, és végül a Roosevelt-téri befutónál ér véget. A pálya így olyan helyszínek mellett halad el, mint a Budai Vár vagy a Parlament.


Mindenkinek zöld az út

A szövetség emellett igyekszik minél változatosabb kedvezményes csomagot kínálni a hazai versenyzőknek. A triatlonnal csak most ismerkedőket pedig online edzéstervvel is segítik, a profik mellett ugyanis az amatőröknek is lehetőség nyílik, hogy elindulhassanak sprint és olimpiai távokon. A szövetség és a hazai főtámogató, az OTP Bank szeretne minél több profi és amatőr sportolót a triatlon kipróbálásra ösztönözni, hiszen egy olyan, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportágról van szó, amelyik hosszú távon is változatosságot nyújt, magában rejti a szabadban való mozgás örömét és remek eszköz a saját magunknak való bizonyításhoz. Mindemellett a triatlon társadalom egy rendkívül befogadó közösség, amely az amatőröket is lelkesen buzdítja, ezáltal egyedülálló hangulatot teremt a versenyeken. A sportág kipróbálására pedig most igen ösztönző, hiszen age-group rendszerben (20-80+ között 5 évenként meghatározott korcsoportokban) bárki nevezhet és korosztályában akár világbajnok is lehet.


Turisztikai jelentőség

A szervezők a hazai indulók mellett több mint 6000 külföldi versenyzőt és kísérőt várnak, így az esemény turisztikai jelentősége is igen nagy. Az idelátogatók átlagos tartózkodási ideje 5,5 nap, a budapesti vendégéjszakák száma így a 33.000-et is meghaladhatja, míg a turisták által hazánkban realizált összköltés meghaladhatja az 1 milliárd forintot, amely akár a 250-300 millió forint közvetlen adóbevételt eredményezhet.  Csak a www.triathlon.com weboldalon már eddig is több mint 2000 külföldi szállásfoglalás történt.

A Magyar Televízió kétszer két órában élőben közvetíti a budapesti világbajnokság profi versenyszámait. Nemzetközi szinten 25 csatorna közvetít, így a belváros szívében zajló verseny közel 180 ország 200 millió nézőjéhez jut el, amely óriási média értékkel bír Magyarország és a főváros számára.

A programot az Önkormányzati Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, az V. és XI. kerületi önkormányzat is támogatja.


Zöld Triatlon®

Az eleve különlegesnek ígérkező világbajnokságot még különlegesebbé teszi a Szervező Bizottság Zöld Triatlon® nevű programja, melynek révén a budapesti verseny a világ első környezettudatos, „zöld" triatlon-világbajnoksága lesz. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a sport és a környezetvédelem kapcsolatára és különböző akciókon keresztül bevonja a versenyzőket, nézőket, közreműködőket és a médiát. A Zöld Triatlon program konkrét célkitűzése az esemény által termelt szennyezés és hulladék csökkentése, valamint az újrahasznosítás előtérbe helyezése a szelektív hulladékgyűjtésen és feldolgozáson keresztül. A szervezők bíznak benne, hogy a kezdeményezés követőkre talál és más sporteseményeken is átveszik a szemléletet.

A programot olyan nagykövetek támogatják, mint Bóta Kinga, Balogh Gábor és Erdei Zsolt sportikonok, akik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy sportolóként nagy felelősséggel tartozunk a természet megóvásáért, hiszen környezetünk egészsége saját egészségünk is. Ennek az üzenetnek a szimbolikus közvetítésére együtt ültették el a Zöld Triatlon® fát az Öböl népszerű parkjában. A sportoló nagykövetek emellett részt vettek első, egyelőre még inkább játékos hangulatú triatlonedzésükön; egy szimulációs program segítségével 1,5 km-eres útszakaszt tettek meg kerékpáron helyen-völgyön keresztül. 2, 21-es idővel Balogh Gábor volt a leggyorsabb, szoros versenyben előzve meg csapattársaikat. A vb első napján tartott csapatversenyek idején ugyanis ők is elindulnak váltóban.


Támogatók

A nagyszabású triatlon világbajnokság rendezésében nélkülözhetetlen a támogatók szerepvállalása, így különösen fontos és örvendetes, hogy az OTP Bank hivatalos hazai főtámogatónként az esemény mellé állt. „Az OTP Bank közel 10 éve támogatja a Magyar Triatlon Szövetséget. Minden évben segítjük a Triatlon Tour versenysorozat megvalósítását, 2009-ben pedig a Duathlon EB főtámogatója voltunk. Fontos számunkra, hogy minél szélesebb kör számára elérhető sportágak mellé álljunk, a triatlon világbajnokságon pedig bárki elindulhat. Szívesen támogatunk továbbá olyan kezdeményezést, amely a hazai turizmus népszerűsítése mellett felhívja a helyszínre látogatók figyelmét arra, hogy egyénileg is tehetünk környezetünk megóvásáért."- mondta Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketingigazgatója.

A verseny támogatásában fontos szerepet játszik még az Öböl Kft., aki az öböl és a hozzátartozó park egész területét ingyen bocsátja a szervezők rendelkezésre. A 2XU sportszergyártó cég pedig a magyar csapat versenyruházatáról gondoskodik.

Az esemény Zöld partnerei a MOB „Irány a zöld!" programja, amely évek óta szószólója a környezetet felelősen kezelő sportnak, valamint a Toyota Motor Hungary, aki környezetkímélő hibrid autókat biztosít a verseny szervezéséhez. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a Zöldövezet Társulás jóvoltából pedig szelektíven gyűlhet a hulladék a verseny helyszínén.

Igazi közösségi, összefogást ösztönző esemény lesz tehát a budapesti triatlon világbajnokság szeptember 8-12 között. Addig is készüljünk együtt, hiszen mindenkinek zöld az út!

További információ:

Triatlon Világbajnokság Budapest 2010

www.triathlonbudapest.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.