Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 11. 13:38, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Zorba a Győri Balett szombati premierjén

Zorba a Győri Balett szombati premierjén

A Győri Balett legújabb produkcióját, a Zorba című táncjátékot szombaton mutatja be a Győri Balett a Győri Nemzeti Színházban.

A kétrészes produkció koreográfiáját ifj. Harangozó Gyula Kossuth-díjas, érdemes művész készítette Nikosz Kazantzakisz Zorba, a görög című műve alapján Mikisz Theodorakisz zenéjére - mondta Kiss János,az együttes igazgatója az MTI-nek.


Zorba szerepében Horváth Krisztiánt láthatja a megbetegedett Horváth Krisztián helyett - ismertette a változás okát az együttes vezetője.
A premieren a főbb szerepekben Artem Pozdeev, Gyurmánczi Diána, Csősz Kristóf, a Harangozó-díjas Sebestyén Bálint, Ströck Barbara és Szalai Judit lép színpadra.
A táncjátékban egy angol író Krétára tart, hogy örökségül kapott birtokát rendbe tegye, és helyi munkások közreműködésével bányászkodásba fogjon. Megismerkedik és összebarátkozik Zorbával, az idősödő, de ereje teljében lévő, jókedvű munkásemberrel. A könyveibe temetkező író elismeri Zorba évtizedes tapasztalatokból táplálkozó bölcsességét, Zorba pedig él az alkalommal és lelkesedéssel beszél az eddig burokban élő írónak múltjáról, nőkről, családról, mulatozásokról, harcokról és a táncról, amely átsegítette élete nehéz időszakain.


Zorba olyan ember, aki "megtanulta élni az életet, ennek minden negatív hatása ellenére is, akit a tánc a legmélyebb bánat után is visszavezet az élet napos oldalára, aki minden sorscsapás után talpra áll" - méltatta a táncjáték főhősének karakterét a műsorfüzetben a koreográfus.


A díszletet, a látványt, a monumentális elemekre vetített színpadképet Dmitrij Simkin tervezte. Simkin neve ismerős a balettkedvelő közönség számára, mivel ő készítette a Keep smiling - Hódolat Chaplinnek, továbbá a Queen-Balett és a Rózsaszínház című produkciók díszletterveit agyőri együttes számára. A jelmeztervekGyőri Gabi munkái.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.