Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | InfoSport

2012. Augusztus 12. 14:38, vasárnap

Keresztúton át az olimpiai aranyéremig

Keresztúton át az olimpiai aranyéremig

Sportolóink messze várakozáson felül teljesítettek a 30. nyári olimpiai játékokon Londonban. Minden jóérzésű magyar ember őszintén örül a sikereknek, azt azonban kevesen tudják, hogy a legtöbb versenyzőnek komoly megpróbáltatáson kel

A hódmezővásárhelyi születésű Risztov Éva sorra nyerte a hazai és nemzetközi junior versenyeket, mígnem 2002-ben a berlini EB-n felnőtt szinten is bemutatkozott. A megszerzett ezüstérmek sok jóval kecsegtettek. A 2003-as barcelonai VB-n 200 méteres pillangóúszásban, valamint a 400 vegyesen és gyorson is második lett. Ő azonban az élete első két felnőtt nemzetközi versenyén elért sikereket kudarcként fogta fel, s azt mondta: "Nem akarok ezüstlány lenni". Az athéni olimpián talán túl sok terhet raktak a fiatal úszólány nyakába, hiszen eddigi számai mellett még a 800 méteres gyorsúszásban is indítani kívánták. A 400 vegyesen elért negyedik helyezés után Évike összeomlott, s nem tudta hozni a várt eredményeket. Jöhet még rosszabb ezután? Jött: Risztov Éva 2005 májusában balesetet szenvedett, októberben pedig 20 évesen úgy döntött, befejezi élsportolói pályafutását. Négy év feltöltődés után azonban megváltoztatta elhatározását, s az első hívó szóra Debrecenbe költözött. Részben pályát is módosított, hiszen a fedett medencés úszás mellett a síkvizi hosszútávú versenyzéssel is megpróbálkozott. Több úszóversenyen is az élezőnyben végzett, pl. 2011-ben Mexikóban a világkupán ezüstérmet szerzett. S gondolkodásában is egy csapásra megváltozott: úszócsillagunk a második, harmadik, sőt még az annál rosszabb helyezéseknek is őszintén tudott örülni. A 2011-es sanghaji VB-n "koholt vádak alapján" kizárták a versenyből, azonban ez még dacosabbá tette az ifjú hölgyet. Idén a setubali kvalifikációs versenyen olyan jó eredményt ért el, hogy kiutazhatott a londoni olimpiára. Közben a 400 és 800 méteres gyorsúszásban is indult az év legfőbb sporteseményén. Az igazán kiugró eredményt a 10 km-es nyíltvizi úszásban érte el, ugyanis szenzációs versenyzéssel az egész nemzetközi mezőnyt maga mögé utasította. Risztov Éva tiszteletére Londonban megszólalt legszebb nemzeti imánk, s Ő mosolygott ránk a dobogó legtetejéről.

Fazekas Krisztina sportolói pályája is sikeresen indult, azonban két olimpiáról is lemaradt az utolsó pillanatban. A 2003-as VB-n 1000 méteres távon első helyezést ért el, szerencsétlenségére nőknél akkoriban csak 500 méteres versenyeket rendeztek az olimpiákon. 2005-től kezdve mégis úgy tűnt, jeles kajakosunk pályája egyenesbe kerül. Sztaics István helyett ugyanis Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatához csatlakozott, s Kati néni kezei alatt a négyes tagjaként EB és VB aranyat nyert. A következő években Krisztinára inkább az 1000 méteren rajtoló K-4-es hajóban számoltak, így a pekingi olimpiára sem utazhatott ki. Csalódottsága egészen az Amerikai Egyesült Államokig repítette, ahol megismerkedett élete párjával, a szintén kajakos Rami Zurral. Már-már úgy tűnt, hogy amerikai színekben versenyez, ám az ottani hatóságok honosítás ügyében végzett lassú munkája miatti csalódottság és a honvágy hazarepítette. Székhelyét Győrbe tette át, szerencsére a kisalföldi megyeszékhelyen kitűnő körülmények között készülhetett. Az egyéni versenyeken elért eredmények alapján Storcz Botond szövetségi kapitány úgy döntött, hogy Krisztina a női négyes tagjaként elutazik a zágrábi Európa-bajnokságra és a londoni olimpiára. Egykori aranylapátoló kajakosunk szövetségi kapitányként is zseniális: a teherbírásáról és jó alkalmazkodó képességéről híres Fazekas Krisztina olimpiai bajnoki címet szerzett a négyes tagjaként. Hogy megverték a mumus németeket...

Berki Krisztián 2002-ben lólengésben megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, a junior EB-n pedig második helyezést ért el. Sportolói pályája kezdetben neki is meredeken ívelt felfelé, 2005-ben az Európa-bajnokságon és a Világkupán is aranyérmet szerzett. A furcsa kvalifikációs szabályok miatt jeles tornászunknak a 2007-es stuttgarti VB-n elért második helyezése nem volt elég ahhoz, hogy kiutazzon a pekingi olimpiára. Helyette egy katari sportoló vett részt a világjátékokon. Egy hétköznapi ember ezek után azt mondta volna, hogy köszönöm... Szerencsére Krisztiánt más fából faragták. A 2009-es évben még "csak" második helyezéssel díjazták gyakorlatát, 2010-ben és 2011-ben azonban már aranyérmes lett az év legfontosabb nemzetközi versenyein. A tavalyi tegui világbajnokságon nagyon fontos volt az első hely megszerzése. A selejtezőbéli kis bizonytalanság után Krisztián összeszedte magát, s csaknem hibátlan gyakorlatot mutatott be. A többi szeren is sikerült elérni a mezőny pontátlagának 85%-át, így egyik legfőbb aranyesélyesünk megváltotta londoni repülőjegyét. Az idei nyári játékokon a jeles újpesti tornász megismételte tavalyi teljesítményét, a selejtezőbéli kisebb botlás után a döntőben hibátlan gyakorlatot mutatott be. Így 2012. augusztus 5-én Magyar Zoltánnak és Borkai Zsoltnak méltó utódává vált Berki Krisztián.

A szentgotthárdi születésű Pars Krisztián honfitársa, vagyis Gécsek Tibor példáját követve a szombathelyi Dobó SE atlétája lett. Németh Pál kezei alatt Krisztián karrierje nagyon szépen alakult: 1999-ben ifjúsági világbajnok, 2002-ben junior kontinensbajnok lett. A 2004-es athéni olimpián a felnőttek között ötödik, a 2008-as pekingi játékokon negyedik helyezést ért el. A köztes EB-ken és VB-ken is mindig jól szerepelt, a kiugró eredmények azonban nem akartak jönni. A 2008-as olimpia után kiderült, hogy a két híres fehérorosz vetélytárs doppingolt, a tiltott szerek használatának azonban nem lett semminemű következménye, így Pars Krisztiánt nem léptették előre a második helyre. Közeledve a londoni nyári játékokhoz honfitársunk egyre jobb teljesítményt nyújtott, a 2011-es VB-n már második helyre lépett előre. Az idén májusban Helsinkiben rendezett EB-n elért első helyezés már mutatta, hogy jó úton jár a szombathelyi klub kalapácsvetője. Pars Krisztián végül 2012. augusztus 5-én Londonban a versenyzők közül legmesszebbre hajította a kalapácsot, így az ő tiszteletére is megszólalt a magyar himnusz. Szerencsére, a 2008 utáni nemzetközi tétovázás,a tisztességtelen vetélytársak kizárásának elmaradása nem szegte jeles kalapácsvetőnk kedvét, így idén nagy örömet szerezhetett nekünk.

Kökény Rolandnak 36 évet kellett megélnie ahhoz, hogy ráérezzen az olimpiai győzelem ízére. A 2000-es sydney-i nyári játékokon Roland K-1 1000 méteren indult, ám nem sikerült neki döntőbe jutnia. A következő évben a K-4-es tagjaként 1000 méteres távon ezüstérmes lett, s 2002-ben és 2003-ban is egy-egy második hellyel büszkélkedhetett. Az athéni olimpiára azonban Angyal Zoltán újra a négy évvel ezelőtti győztes egységnek szavazott bizalmat (szerencsére), így Kökény Roland ismét csak az 1000 méteres szóló számban próbálkozhatott. Az ott elért hatodik hely azonban nem elégítette ki győzelmi vágyát. 2005-ben Kucsera Gáborral kettesben indultak az ezres és ötszázas távokon, előbbiben EB második, utóbbiban VB második helyet értek el. A 2006-os szegedi világbajnokságon a változatosság kedvéért Kökény Roland újra annak a négyesnek lett a tagja, akik szenzációs versenyzéssel aranyérmesek lettek. A 2007-es aránylag sikertelen év következménye lett, hogy Roland nem utazhatott a következő évben rendezett pekingi olimpiára. Már-már úgy tűnt, hogy mindennek vége... Elérkezett azonban a 2011-es esztendő, s Dombi Rudolffal együtt Szilárdi Katalin csapatához csatlakoztak. Párosuk már a tavalyi évben is jól ment a vízen, az EB-n harmadik, a VB-n hatodik helyezést értek el. A sikeres hazai válogatót követően az egyre jobb eredményeket produkáló páros a zágrábi EB-n megnyerte a zseniális párosokat felvonultató futamot. A londoni olimpián mindenki dobogóra várta őket, Roland és Rudolf azonban titokban még többet akartak. Álmuk 2012. augusztus 8-án megvalósult, ugyanis szenzációs versenyzéssel ők szerezték meg a magyar küldöttség ötödik aranyérmét.

Öt élsportoló, öt különböző életpálya. Egy valami közös bennük: bíztató kezdet, pechsorozat, egyszercsak azonban minden jóra fordul. Ők öten most boldog emberek, hiszen nemcsak maguknak, hanem az össz magyarságnak is örömet szereztek.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Augusztus 21. 11:23, kedd | InfoSport

A magyar férfi vízilabda helyzete és jövője

A londoni nyári olimpiai játékokon sportolóink kiugróan jól szerepeltek, ez minden jó érzésű magyar ember szívét büszkeséggel tölti el. A háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabda csapat kicsit gyengébb eredményt ért el, hiba volna

2012. Augusztus 07. 07:05, kedd | InfoSport

Felébredt az alvó oroszlán?

A Kemény-legények tegnap az amerikaiak ellen ugrottak medencébe. Az előző olimpia két döntőse a meccs eredményétől függetlenül már biztosan a nyolc közé jutott, az összecsapásnak ennek ellenére komoly tétje volt. A győztesnek ugyanis

2012. Augusztus 06. 07:47, hétfő | InfoSport

Aranyos vasárnap

Amikor az olimpia műsorfüzetét nézegetten, sejtettem, hogy augusztus 5. várhatóan a londoni nyári olimpiai játékok legszebb napja lesz. Ám ennyi szép sikerre én sem számítottam.