Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Május 06. 10:19, hétfő

Sütés-főzés kókuszzsírral

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

A kókuszzsír – kókuszolaj – a termés húsából préselt nyersolaj. Alapvetően kétféle kókuszzsírt különböztethetünk meg: a szűz és a szűrt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókusz ízű és illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes. Ez utóbbi nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, amely nem befolyásolja az ételek ízvilágát.


A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll.

A kókuszzsír a nevét onnan kapta, hogy 24,5 C° alatt az állapota fehér, szilárd zsírszerű anyag. Melegebb hőmérsékleten azonban folyékonnyá válik, melynek eredménye a tiszta, áttetsző kókuszolaj.
Sütés-főzés esetén használható önmagában, de amennyiben sokallaná az árát, célszerű olívaolajjal összekeverve használni, úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj. Sütés során a hőfokot érdemes 175 C° alatt tartani.

Minthogy az olvadáspontja 24-25 C° között van, ezért hideg salátákra öntetként nem lehet felhasználni folyékony állapotban sem, mert a hűvös zöldségektől azonnal megdermed. Az egyetlen mód, amivel ez elkerülhető, ha más növényi olajjal összekeverve használjuk fel a salátához.

Nem kell hűtőben tárolni. A külső hőmérséklettől függő halmazállapot-változás (folyékony vagy szilárd) természetes jelenség, a kókuszzsír minőségét nem befolyásolja.



JÓTÉKONY HATÁSAI:


Gazdaságos alternatíva
A sütéshez és főzéshez a hagyományos módon használható kókuszzsír igen gazdaságos, mert többször is felhasználható: szűrjük le a már felhasznált kókuszzsírt. Nem igényel hűtést és ízfokozó hatása révén kevesebb is elég belőle!

Stabil szerkezetű
A szűrt kókuszzsír szerkezete nagyon stabil, így - ellentétben más növényi olajokkal - többszöri használat esetén sem keletkezik benne káros anyag. Nem hidrogénezett és adalékanyagot sem tartalmaz. Stabilitása révén nem avasodik, így nem kell hűtőszekrényben tárolni.

Könnyen emészthető
A kókuszzsírban található laurinsav emésztéséhez és felszívódásához nem szükséges lipáz enzim. A kókuszzsír az epehólyag vagy a hasnyálmirigy működési zavara esetén is könnyen felszívódik. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében is alkalmazható legyen, ahol zsíremésztési vagy -felszívódási zavar áll fenn és/vagy többletenergia bevitelére van szükség.

A kókuszzsír emésztési zavarokban és bélrendszeri gyulladásokban, gyomorfekélyben, epeelválasztási zavarokban, epehólyag-eltávolítás után, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén, a gyomor és/vagy vékonybél egy részének eltávolítása után, pajzsmirigy-túlműködében, valamint autoimmun kórképekben táplálási és energiabeviteli célból kiválóan alkalmas!

Segíti a fogyást!
A kókuszzsír fokozza az anyagcserét, továbbá biztosítja a kellő mennyiségű kalóriabevitelt, mely a hatékony fogyókúra és a tartós fogyás egyik fontos szempontja. Szendvics készítésénél a margarin vagy a vaj helyett is használható egészségesebb alternatívát jelent. Használata könnyen beilleszthető a mindennapokba.




Nem emeli a koleszterinszintet
Mivel nem tartalmaz koleszterint, fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Cukorbetegek is fogyaszthatják
Cukorbetegség esetén a legtöbb zsírféleség fogyasztása kerülendő. A kókuszzsír azonban ilyenkor is fogyasztható. Segíti az inzulin felszabadulását, ezzel együtt csökkenti a glikémiás indexet is. Érdemes minél nagyobb arányban használni, annál is inkább, mert alkalmazása nem jár semmiféle káros mellékhatással.

Erősíti az immunrendszert
Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a gyermek számára. Ezt a védelmet többek között laurinsav tartalma biztosítja, amely igen erős természetes antibiotikus hatású. Az anyatejben 3.5%-ban található, mely a csecsemő szervezetében segíti az immunrendszer működését. A laurinsav a kókuszzsírban 43%-ban (!) van jelen. A kókuszzsír különleges értékét éppen ez a zsírsav adja. Baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása a természetes védekezés elősegítésében és a Candida diétában is fontos.

Kiváló haj és bőrszépítő, csökkenti a cellulitises bőr kialakulását
A filippinók jól ismertek fiatalos kinézetükről, puha, ránctalan arcbőrükről és csillogó hajukról, annak ellenére, hogy egész évben éri őket a napsugárzás. Bőrápoló szereik legfontosabb összetevője a kókuszzsír. Az ebben található laurinsav szerkezete hasonló a haj proteinjeihez, amely képes behatolni a hajszálakba és a bőr rétegeibe. Csökkenti a haj proteinvesztését.

Masszírozáshoz is kiválóan alkalmazható, amely közben a bőrt is táplálja.
Bizonyos bőrbetegségek kezelésében szintén hasznos lehet.

Fokozza a sportteljesítményt
A kókuszzsír a mozgáshoz szükséges energia biztosítása révén tovább javítja a teljesítményt. A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is.

Ízletesebbé teszi az étekeket
Használatával az ízek erőteljesebbé válnak és jobban érvényesülnek. Ugyanaz az étel kókuszzsírral elkészítve sokkal teltebb ízvilágot nyújt.

GOFRI KÓKUSZZSÍRRAL:

Hozzávalók:
17,5 dkg kókuszzsír
17,5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
4 db tojás 20 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
10 g sütőpor
csipet só

Elkészítés:
A lisztet, keményítőt, sütőport és sót összekeverjük és átszitáljuk. A kókuszzsírt mikróban folyósra olvasztjuk. A zsiradékot robotgéppel fél perc alatt habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot és vaníliás cukrot és addig keverjük amíg sima egyenletes masszát nem kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel keverjük 1/2 percig. A robotgép középső fokozatán 2-3 perc alatt apránként keverjük bele a lisztkeveréket.

15x20 cm-es formába, amit kókuszzsírral kikenünk, kb. két púpos evőkanál massza kell. Ebből az adagból 6-7 db lesz. 5-6 perc /db alatt süssük aranybarnára.

Tipp: Tálalhatjuk ízesített tejszínhabba, nutellával, lekvárral megkenve vagy porcukorral megszórva is.
A masszát elkészíthetjük este, hűtőbe tesszük, másnap reggel frissen sült goffrit tálalhatunk.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.

2013. Március 29. 14:25, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

HÚSVÉTI ÖTLETBAZÁR

A karácsonnyal ellentétben, amikor az ünnepi asztal a gazdagságot tükrözi, húsvétkor minden egyszerűbb, színesebb, virágzóbb. A tavasz érkezésének a te asztalodon is látszódnia kell.