Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. Október 11. 22:48, szerda

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-31. rész: Szabadgyökök vs. Antioxidánsok

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-31. rész: Szabadgyökök vs. Antioxidánsok

A címben szereplő egzotikusnak tűnő kifejezésekkel bizonyára már sokan találkoztak, de nem biztos, hogy tisztában vannak vele, hogy mit is takarnak pontosan és hogyan kapcsolódnak a táplálkozáshoz.

A szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok, a sejtekben lejátszódó oxidációs folyamatok egyik velejárója, hogy ezek során úgynevezett szabadgyökök, azaz olyan oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szénközpontú molekulák keletkeznek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek. Utóbbi tulajdonságukból következően rendkívül agresszívak, „hiányzó elektronjuk” pótlása érdekében igyekeznek nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépni más, jobb híján éppen a „közelükben tartózkodó” vegyületekkel, amivel sok kárt okozhatnak. Alapesetben a szervezet képes a szabadgyököket saját céljaira használni, ezzel hatástalanítani és az egyensúlyt fenntartani.

Szabadgyökök azonban például a környezeti ártalmak révén (dohányzás, kipufogógáz, levegőszennyezés, sugárzás, mérgezés, stb.) külső forrásból is bejuthatnak a szervezetbe. Ha a szükségesnél több szabadgyök van a szervezetünkben, akkor felborul az egyensúly és a szabadgyökök test egészséges sejtjeit is meg támadják.
A szabad gyökök elszaporodása károsan befolyásolhatja az egészséges sejtek működését, zavarokat idézhet elő a szervezet működésében, bonyolult és kiszámíthatatlan reakciókat indíthat el, amelyek következtében betegségek alakulhatnak ki. A szabadgyökök káros „tevékenységével” leginkább egyes daganatos-, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, idegrendszeri zavarokat, szem-, ízületi- és tüdőbetegségeket hoznak összefüggésbe.

A szabadgyökök hatástalanításában szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemeinek, az égési (oxidációs) folyamatokat gátló antioxidánsoknak van elsődleges szerepe. Az antioxidánsok sokféle vegyületet foglalnak magukban, lehetnek többek között. vitaminok, ásványi anyagok, polifenolok, enzimek, stb. Egy részük az emberi szervezetben is létrejön (enzimek, szőlőcukor, húgysav), a többségüket azonban csak vagy növényi, vagy állati eredetű ételek fogyasztásával tudjuk bejuttatni a szervezetbe. Vagyis a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly fenntartásához is a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás a kívánatos, ami egyben azt is jelenti, hogy a helyes táplálkozásnak - a szervezet energia- és tápanyagszükségletének biztosítása mellett - fontos szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is.

Az élelmiszerekkel felvehető antioxidáns hatással rendelkező anyagok sokfélék lehetnek, vannak köztük vitaminok (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) és vitamin jellegű vegyületek, mint pl. a flavonoidok, telítetlen zsírsavak (pl. omega-3) és mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz), de az élelmiszeripari adalékként felhasznált anyagok is tartalmazhatnak, sőt táplálék kiegészítőként is forgalmaznak antioxidánsokat (bár ez utóbbiakról azt állapították meg, hogy hatásosságuk messze elmarad a természetes anyagokétól).

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepét illetően vannak még viták, és vannak erre vonatkozó hosszú távú vizsgálatok is, amelyek meglehetősen változatos eredményeket produkálnak, de az is bizton állítható, hogy a megfelelően változatos étrend mellett nem is kell külön figyelni az elégséges antioxidáns bevitelre, hiszen az automatikusan megvalósul.

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?