Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. Október 17. 13:12, hétfő

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-4. rész: Gyorsdiéta – gyorsfogyás

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-4. rész: Gyorsdiéta – gyorsfogyás

A napozó hóember és a gyorsított fogyókúra.

A különböző csodadiéták a legváltozatosabb neveket kapják (haslapító-, Hollywoodi-, turbó-, rapid-, szétválasztó-, stb.), de a legvonzóbb hívószó szinte mindegyiknél a gyorsaság. Mindenki azt szeretné, hogy úgy folyjanak le róla a zsírpárnák, mint ahogy a napra állított hóember elfolyik.

És a „bepalizott” páciensek nem is gondolnák, hogy ez szinte szó szerint így is lesz, ugyanakkor szinte semmit nem érnek el vele. A beígért heti 5-10 kg-os súlycsökkenés ugyanis akár teljesíthető is lesz, de meg kell nézni, mi van mögötte.

Ahhoz, hogy a gyors fogyás „működjön” drasztikusan lecsökkentett energiabevitel szükséges, azaz sokkal kevesebb kalóriát fogunk bevinni a szervezetbe, mint amennyire a normál üzemmódhoz szükség van. A szervezetet az agy és az idegrendszer irányítja, így teljesen természetes, hogy a „főnök” a csökkentett energia nagy részére igényt tart, a test többi része pedig felőle nyugodtan éhezhet. A probléma ott kezdődik, hogy a még ilyen erőteljes kényszerhatásnak kitett szervezet is csak meghatározott ütemben képes a felhalmozott zsír felélésére. Ez a mennyiség sok mindentől függ (életkor, nem, aktivitás), de heti 1 kg-os zsírcsökkentésnél többet inkább csak a súlyos elhízottak tudnak produkálni.

Akkor miből adódik a súlyvesztés nagyobbik hányada?

  • Legnagyobb részt az fog elfogyni a szervezetből, ami a hóemberből is a napsütés hatására: a víz.

A gyorsdiétával együtt járó szénhidrátürüléssel, sóbevitel csökkentéssel és folyadékbevitel csökkentéssel akár 3-7 kg víz is távozhat, ami értelemszerűen ugyanekkora súlycsökkenést is jelent. Ehhez hozzájön a béltartalom ürülése, némi izomveszteség (pedig ezt nem biztos, hogy nagyon akarjuk), meg az a kis zsírcsökkenés, és meg is van az 5-10 kg.

Hogy ebből mennyi volt a hasznos veszteség?

Amint visszaállunk a normál üzemmódra rövid időn belül rá fogunk jönni, és eszünkbe fog jutni Micimackó.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu/

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?