Városlista
2019. november 16, szombat - Ödön

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. Október 23. 14:49, vasárnap

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-5. rész: Sport

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-5. rész: Sport

Nem hátrány, ha életmódváltásunk szerves részét képezi a fizikai aktivitásunk növelése is.

Ha nagyon szigorúan vesszük, a testmozgás (sport) ugyan nem elengedhetetlen feltétele a fogyi-projektünknek, de könnyen beláthatjuk, hogy sokkal jobban járunk, ha nem hagyjuk ki belőle:

  • a sport jótékony hatással van az anyagcserére, hiszen ha a test rá van kényszerítve a kalóriaégetésre, akkor jobban hasznosítja a rendelkezésre álló tápanyagot,
  • a megfelelő mozgás megnöveli az energiafelhasználást és kalóriadeficitet okoz,
  • a testmozgás segít bennünket a testünk feletti kontroll visszaszerzésében. Az elhízás azt is jelenti, hogy bizonyos szempontból elvesztettük az irányítást a testünk felett, de ha rá tudjuk venni magunkat a mozgásra újra urai lehetünk saját testünknek.

Hogy milyen sportágat válasszunk, az sok tényezőtől függ: nem, életkor, edzettségi állapot, stb., de akármilyen állapotban vagyunk is (vagy gondoljuk magunkat) a fokozatosság elvét mindenképpen érdemes betartani. Az abszolút inaktív életmódot folytatók esetében, akiknél a legintenzívebb mozgásforma a távkapcsoló gombjainak nyomogatása, a hirtelen elkezdett mozgás megnöveli a sportsérülések veszélyét. Ha tehát a futást választjuk, a hónap végén ne akarjunk 10.000 m-en világcsúcsot dönteni és a hegymászást se a Mount Everest-tel kezdjük. Fontos az is, hogy teljesíthető célkitűzéseink legyenek, ha azzal kezdjük, hogy „Holnaptól minden nap…”, az tuti bukás és a maradék önbecsülésünknek is annyi.

Ha (szó szerint) nagyon súlyos a helyzet, ajánlott gyaloglással kezdeni. Miután sikerült pár kilót leizzadni magunkról és kicsit javult az állóképességünk emeljük a tétet: gyalogoljunk gyorsabban!

Aztán a gyaloglásról szép fokozatosan át lehet váltani kocogásra (kevésbé emeli a pulzusszámot, mint az intenzív futás, viszont sokkal több energiát igényel, mint az egyszerű gyaloglás), vagy esetleg lehet próbálkozni a nordic walking nevű csodaszerrel, ami nagyvonalakban abban különbözik egy gyors tempójú gyaloglástól, hogy közben két „botot” is cipelünk magunkkal, így a karjaink is dinamikus mozgást végeznek közben.

Az úszás szinte mindenkinek ajánlott, magas a kalóriaigénye, viszont – úszásnemtől függetlenül – nem terheli annyira az ízületeket. (Kivéve a fejkitartásos mellúszás, ha lehet azt hanyagoljuk, mert a nyakunkra még remélhetőleg jó sokáig szükségünk lesz, ha másért nem hát azért, hogy tartsa az okos fejünket.)

Hasonló a helyzet a kerékpározással is, szintén ízületekímélő sport – mivel közben nincs dinamikus kontaktus a talajjal – és hatékony segédeszköz lehet a fogyáshoz, minden korban és minden súlycsoportban ajánlott.

A futással (főleg intenzívebb formájával) csak az igazán elszántak és elvetemültek próbálkozzanak, akármilyen furcsán hangzik is, ez az a sportág, amit leginkább hajlamosak leszünk feladni.

Aki ezeket az alapvetően monoton mozgásformákat túlságosan unalmasnak tartja, próbálkozhat olyan “extrém” sportokkal is, mint az aerobik vagy a latin táncok. Ezeket inkább a hölgyek favorizálják, de mivel pl. a tánc férfipartner nélkül mit sem ér, külön előny, hogy ismerkedésre is alkalmas. Persze lehet „hozott anyagból” is dolgozni.

A felsoroltakon kívül számtalan formát választhatunk a mozgásra (akár a már említett hegymászást is, aminek külön előnye, hogy ha egyszer belevágtunk, akkor nem tudjuk idő előtt abbahagyni), a lényeg, hogy alkatunknak megfelelően válasszunk valamit.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu/

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2019. Január 31. 18:42, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Farsangi fánk

Kevés olyan időszaka van az évnek, amelyhez ne társulnának valamilyen hagyományos étkezési szokások és ezek szinte mindig a bőséges, a szükségleteket jóval meghaladó táplálkozásról szólnak.

2018. December 12. 18:55, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Fokhagyma Luca napra

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-a volt az év legrövidebb és legsötétebb napja, amikor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak, az ellenük való védekezés legjobb eszköze pedig a fokhagyma volt.

2018. December 02. 19:48, vasárnap | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Karácsonyi kvíz

Ha december, akkor leginkább már mindenki a karácsonyt várja, ami a keresztény kultúrkör, ezzel együtt Európa legmeghittebb ünnepe, amely a szeretetről, a békességről és a megnyugvásról szól.