Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. Október 31. 08:57, hétfő

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-6. rész: Lehet-e fogyni a szaunában?

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-6. rész: Lehet-e fogyni a szaunában?

Mire jó az izzadás, és mire nem?

Ha megkérdezzük a szauna tulajdonosát, egész biztosan azt fogja mondani, hogy igen, csak rendszeresen kell odajárni (legjobb, ha mindjárt veszünk bérletet is), de nem biztos, hogy ezt autentikus véleménynek kell tekintenünk.
Kétségtelen, hogy a szaunázásnak vannak előnyös élettani hatásai. Nem véletlenül használják az emberek az izzasztás/izzadás különböző formáit évezredek óta (de még ma is) egyes betegségek „kezelésére”. Maga az emberi szervezet is a testhőmérséklet megemelésével (láz) védekezik egyes fertőzésekkel szemben.
A szaunázás előnyei tudományosan is igazolást nyertek és a pozitív élettani hatásai közé ilyen-olyan (homályos és kevésbé homályos) okokból egyesek a fogyást is besorolják. A fogyni vágyó delikvensek pedig ugranak a hívó szóra, hiszen „a lustaság fél egészség” és ennél kényelmesebb fogyókúrát elképzelni sem lehet: csak ülünk (fekszünk) egy meleg helyiségben, nézünk ki a fejünkből és közben folyik le rólunk a felesleg. Utána ráállunk a mérlegre és elégedetten konstatáljuk, hogy 1 kilogrammal kevesebbet mutat.

A szauna fogyasztó hatásának vizsgálatakor könnyen beleesünk bizonyos féligazságok csapdájába. Mindjárt itt van az előbb említett dolog, hogy a mérleg tényleg kevesebbet fog mutatni. Sajnos ettől nem leszünk karcsúbbak, mert a súlyvesztés oka egyértelműen a szervezetből az izzadással eltávozott víz, nem pedig a kalóriaégetés. A hatás pedig meglehetősen rövid távú, hiszen az izzadás önmagában nem eredményezi a test zsírtartalmának csökkenését, amint elkezdjük visszapótolni a folyadékveszteséget, a súlyunk is visszaáll.
Tartós fogyást tehát magától a szaunázástól ne várjunk, de egy sportolással összekötött életmódváltásnak hasznos kiegészítője lehet.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?