Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. November 11. 19:15, péntek

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-8. rész: Divatdiéták - 90 napos diéta

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-8. rész: Divatdiéták - 90 napos diéta

Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. De mennyit érnek valójában? Első kiválasztott a 90 napos szétválasztó diéta.

Divatdiétáink sorát kezdjük egy igazi gyöngyszemmel, a 90 napos diétával. Röviden összefoglalva kb. az alábbiakról van szó:

Ez a fogyókúra megváltoztatja a szervezet működését, így garantálja, hogy súlyunk nem növekszik újra. A testkontroll követői szerint a különböző ételfajták lebontásához különböző emésztőnedvekre van szükség. Ami az egyik ételféleség emésztéshez alkalmas, az nem feltétlenül jó a másikhoz, ezért azokat szét kell választani. A 90 napig tartó, négynapos szakaszokból álló diéta során fehérje-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok váltakoznak. A sorrendet nem szabad megváltoztatni, az étrendben semmit sem szabad átugorni és reggelire minden nap csak gyümölcsöt szabad fogyasztani A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, amely a gyümölcsnap után következik. Ekkor egész nap csak vizet lehet fogyasztani, majd a fehérje-nappal kell folytatni. Kávét és teát bármennyit lehet inni, de szigorúan tej és cukor nélkül.

A diéta befejezése után vissza lehet térni a korábbi étkezési gyakorlathoz, azzal az egy feltétellel, hogy a reggeli még 90 napig csak gyümölcs lehet. Ha ebben a 90 napban még 3 kg-ot sikerül leadni, akkor biztos, hogy megváltozott szervezetünk működése.

Az étrend:

REGGELI - minden napra ugyanaz: egy kevés gyümölcs, két alma, körte, barack, vagy egy marék apró gyümölcs, eper, málna, szőlő, cseresznye, stb.

Fontos, hogy az utolsó gyümölcsevés után 1 óra teljen el az ebédelés előtt.

1. nap FEHÉRJENAP

Tejet, sajtot csak ezen a napon szabad enni.

Ebéd: 3 szelet (20 dkg) főtt, vagy sült hús, hozzá egy szelet kenyér. Hús helyett fogyaszthatunk 3 tojást, sütve vagy főzve, vagy a hússal megegyező mennyiségű sajtot. Salátát - olaj nélkül - korlátlan mennyiségben ehetünk. Ebéd után 2 dl tészta nélküli levest igyunk.

Vacsora: ugyan az, mint az ebéd, de leves nélkül. Ügyeljünk arra, hogy ugyanazt, és ugyanannyit együnk, mint ebédre ettünk. Tehát ha húst ebédeltünk, akkor húst vacsorázzunk, vagy ha tojást, akkor tojás legyen a vacsora is.

2. nap KEMÉNYÍTŐNAP

Ebéd: Bármilyen zöldségféle (bab, borsó, zöldbab, lencse, sárgarépa, burgonya) főzve. Ételízesítőt, sót, paradicsomszószt vagy főtt paradicsomot használhatunk. Egy szelet kenyér és saláta ízlés szerint. Ebéd utántól salátát bármennyit fogyaszthatunk.

Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, de harmadával kevesebb mennyiségben.

3. nap SZÉNHIDRÁTNAP

Ebéd: főtt tészta fűszerezve, például spagetti szósszal, vagy bármilyen sós sütemény (pogácsa). Tévedés ne essék, tilos a spagettira sajtot szórni!!!

Vacsora: Két kisebb szelet torta, esetleg 3 adag fagyi és kötelezően 1 szelet (3 kocka) főzőcsokoládé.

4. nap GYÜMÖLCSNAP

Egész nap, bármilyen gyümölcs (gyümölcslé) bármilyen mennyiségben.

Hát ezt Andersen sem írhatta volna meg szebben. Sajnos nem tudtam rövidebbre fogni, mert ha kihagyom az előre gyártott, mindenkire érvényes 4 napos étrendet, akkor a dolog esszenciája veszik el.

Nézzük sorban a problémákat!

Már a nyitó gondolat is a vicc kategóriába tartozik. Szervezetünk működését és anyagcseréjét nem 90 nap alatt, de egész életünkben sem tudjuk megváltoztatni, max. ha nagyon igyekszünk, akkor tönkrevágni. Ebből következően, ha a 90 nap alatt valóban leadtuk a beígért kilókat, majd visszatérünk a korábbi életvitelünkre, úgy fog visszaugrani ránk a súlytöbblet, hogy öröm lesz nézni. Ez ügyben érdemes megkérdezni Micimackó véleményét.

Következő elmés gondolat, hogy a különböző tápanyagokat szét kell választani és minden nap csak egy bizonyos fajta tápanyagot szabad fogyasztani, mert együtt nehezen tudjuk megemészteni azokat. A tudomány és a csillagok mai állása szerint a fő tápanyagok a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok, ezen kívül még nélkülözhetetlenek az úgynevezett mikro tápanyagok, vagyis a vitaminok és az ásványi anyagok. Ehhez képest a fehérje-keményítő-szénhidrát-gyümölcs négyes meglehetősen érdekes felosztásnak tűnik. Már csak azért is, mert a keményítő és a cukrok azok bizony szénhidrátok (a gyümölcsök pedig elég jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak), így aztán végeredményben lesz egy fehérje- és három szénhidrát napunk.

… reggelire minden nap csak gyümölcsöt szabad fogyasztani.

Ez remek, fogjuk élvezni. Éhgyomorra az általában savas gyümölcs két dologra lesz alkalmas: előbb-utóbb jó kis gyomorproblémák előidézésére és hogy egész délelőtt idegbeteg legyél az éhségtől. Ráadásul ezt a reggeli gyümölcs előírást nem is csak 90 napig kell tartani, hanem 180 napig, mert ugye addigra fogod megváltoztatni a szervezeted működését.

Most, hogy átrágtuk magunkat diétánk (ál)tudományos bevezetőjén, vizsgáljuk meg a gyakorlati végrehajtás mikéntjét, nem kevés ostobaságot és ellentmondást fogunk találni ott is.

Hogy a „reggeli minden nap gyümölcs” előírás hogyan illeszkedik egy FEHÉRJENAP-ba, az már maga rejtély, ha ehhez hozzávesszük, hogy „Salátát - olaj nélkül - korlátlan mennyiségben ehetünk” (ami akár rendben is lehetne), és hogy az ebéd mellé engedélyezett a kenyér is, akkor ez már nem is annyira fehérjenap. És van itt még egy talányos dolog, nevezetesen, hogy ebédre és vacsorára szigorúan ugyanazt kell enni. Hát ennek semmi értelme, hacsak az nem, hogy egy nap ne kelljen kétfélét főzni (sütni).

A KEMÉNYÍTŐNAP nem annyira érdekes. Mivel azt már megállapítottuk, hogy tulajdonképpen ez is szénhidrátnap, nem olyan nagy meglepetés, hogy a kenyér itt is engedélyezett az ebédhez, bár az eredeti logikába nyilván nem fér bele. Viszont nem biztos, hogy szerencsés dolog vacsorára szénhidráttal tömni magunkat, elvégre mégiscsak valami diétáról van szó.

Most jön a csúcs, a SZÉNHIDRÁTNAP. Gyakorlatilag csak olyat lehet enni, amit egy diéta során nem kellene, persze nagy szigorúság mellett. A spagettinkra tilos sajtot szórni (?), helyette együnk vacsorára két szelet tortát, ami jó eséllyel jelentős mennyiségű zsírt is fog tartalmazni, és ezért remekül passzol a szénhidrát naphoz. Hogy a főzőcsokoládé, hogyan jön a képbe kötelező jelleggel, azt elképzelni sem tudom.

A GYÜMÖLCSNAP jelentős része újfent csak szénhidrát lesz, az előírás szerint korlátlan mennyiségben.

Ha együtt nézzük az egész étrendet, akkor még egy dolog, ami feltűnhet, hogy mindenkinek ugyanazt az ételt és ugyanakkora mennyiségben írja elő. Pedig azért néhány dolgot nem ártana figyelembe venni, ami befolyásolja az anyagcserét (testsúly, fizikai aktivitás, stb.).

A sületlenségek ellenére egyeseknek ideig-óráig (mondjuk 90 napig) a kalóriamegvonás miatt mégis működik a dolog, de ez így tulajdonképpen ugyanaz, mintha a sok hókusz-pókusz helyett nem változtatnál semmit, csak egyszerűen keveset ennél.

Az igazi gond azzal lesz, amivel az egészet kezdtem. Nem fog itt megváltozni a szervezet működése, ha (90 / 180 nap után) visszaállsz az eredeti étrendre, azonnal bekapcsol a raktározási mechanizmus és pont arra nem kapsz megoldást, amire a diéta kitalálója ígéretet tett, vagyis a jojó effektusra.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?