Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. November 17. 13:50, csütörtök

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-9. rész: Divatdiéták - Atkins-diéta

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-9. rész: Divatdiéták - Atkins-diéta

Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. De mennyit érnek valójában? Nézzünk egy orvos által tudományosan megtervezett diétát!

Következő célpontunk Amerika legnépszerűbb, de egyben egyik legvitatottabb diétája, a nálunk is nagyon elterjedt, Dr. Robert C. Atkins által megtervezett és róla elnevezett Atkins-diéta.


Az alapgondolat, hogy a szénhidrátokat szinte teljesen kizárja az étkezésből, ezáltal a szervezet néhány nap után úgy érzékeli, mintha nem jutna elegendő táplálékhoz, elkezdi felélni a zsírkészleteket és ezzel beindul a súlyvesztés.

Atkins 4 szakaszra osztja a folyamatot:


1. Bevezetés szakasza, a fogyás beindítása
Minimum 2 hétig tart, de természetesen ez egyéntől függően lehet több is. Ebben az időszakban maximum napi 20 g szénhidrát fogyasztható, ugyanakkor zsírból és fehérjéből, ami belefér. Tilos a gyümölcs, a kenyér, a főtt tészta, a gabona, a keményítőtartalmú zöldségek, a margarin, az olajos magvak és a csonthéjasok. Szinte korlátlanul fogyaszthatók a halak és a tenger egyéb gyümölcsei, a vörös húsok és a szárnyasok, a tojás, a tejtermékek közül a (zsíros) sajt, tejföl és vaj, a zsírok és olajok, és kis mennyiségben néhány zöldség. Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 2- 2,5 kg.


2. A folyamatos fogyás szakasza
A táplálkozás hasonló az első szakaszhoz, némi engedmény, hogy szénhidrátban szegény zöldségek és bogyós gyümölcsök révén hetente 5 g-mal lehet növelni a napi szénhidrát mennyiségét. A fogyás mértéke kb. heti 1,5 kg és addig kell folytatni, amíg már csak 3-4 kg súlyfelesleg marad.


3. Előkészítő megelőzés szakasza
A lényege, hogy a szénhidrátfelvételt heti 10 g-mal kell növelni addig, amíg el nem fogy a maradék súlyfelesleg és a súlyleadás meg nem áll.


4. Testsúly megtartás szakasza
A továbbiakban a 3. szakaszban beállított szénhidrát mennyiségével kell folytatni a táplálkozást, ezt nem szabad emelni, mert akkor kezdődik a visszahízás.

Azt kell mondjam, hogy ez egy alattomos és veszélyes diéta.
Hogy miért?
Nos, ez furcsán fog hangzani, de azért, mert működik. A működési mechanizmusa és a következményei viszont, … a tudomány és a táplálkozástudomány mai állása szerint károsak, de nagyon visszafogottan fogalmazva is meglehetősen vitatottak.


A tápanyagbevitel megváltoztatásával előidézett szénhidráthiány miatt a szervezet a zsírokat kezdi felhasználni és ettől a delikvensek gyorsan és látványosan elkezdenek fogyni, a beígért heti súlyvesztés megvalósulhat. Sajnos a fogyókúrázók legtöbbjének ennyi elég is (hiszen számukra elsőrendű fontosságú a testtömeg csökkenése) és hajlamosak megfeledkezni arról, hogy közben nem ártana megóvni az egészségüket is.


Az Atkins-diéta azt ígéri, hogy a súlyvesztés koplalás nélkül fog megtörténni és ez így is van, amit úgy ér el, hogy a drasztikusan lecsökkentett szénhidrátmennyiséget zsírokkal és fehérjékkel pótolja. Ettől viszont az egészséges táplálkozási ajánlások szerinti 55-30-15 %-os szénhidrát - zsír - fehérje arány alaposan megborul és kb. (nyilván némi szórással) 15-45-40 %-ra áll be. Na, itt kezdődnek a problémák. A szervezetnek ugyanis mindenféle tápanyagra megfelelő arányban van szüksége és ha valamelyiket kivonjuk a forgalomból, másikat pedig túltoljuk, akkor az hosszú távon eredményezhet néhány kellemetlen mellékhatást.


A nagyon tudományos, bonyolult és mindenféle orvosi szakkifejezéseket tartalmazó ok-okozati összefüggéseket mellőzve néhány várható következmény:


A szénhidráthiány okozhat szédülést, fejfájást, ájulást, hasi görcsöket, székrekedést, depressziót és előidézheti bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiányát, ami viszont hatással lehet a szellemi és fizikai teljesítőképességre. A szénhidrátmegvonás glükózhiányt idézhet elő a szervezetben, amitől egyrészt fáradékonyabbak leszünk, másrészt vannak olyan sejtek (pl. központi idegrendszer sejtjei, a vörösvérsejtek, bizonyos fehérvérsejtek, a csontvelősejtek) amelyek csak a glükózt képesek felhasználni energiaforrásul. Persze azért a szervezet megoldja az életben maradást, mert képes a zsírból glükózt képezni, illetve keton testeket termelni, amiket az agy fel tud használni energianyerésre. Ember legyen a talpán, aki ezt évekig életmódszerűen tudja csinálni, nem beszélve arról, hogy az a bizonyos „ketontermelés” egy rendkívül kellemetlen, rossz szájszagot fog okozni.


A megnövekedett mennyiségű nagy zsírtartalmú ételek növelik a szív- és érrendszeri (keringési rendszeri) betegségek kockázatát.


Az állati fehérje túlzásba vitt fogyasztása megemeli a vér koleszterinszintjét, máj- és veseműködési problémákat okozhat, károsíthatja az ízületeket és fokozza a kalciumnak a vizelettel való ürítését. Ez utóbbi pedig csontritkuláshoz vezethet.
Az előző bejegyzésben tárgyalt 90 napos diétához viszonyítva az Atkins „előnye”, hogy ha a 4. fázist folyamatosan tartjuk, akkor nem lép be a jojó effektus, viszont ha ez a „folyamatosság” elég hosszú ideig tart, jó eséllyel megjelennek az ismertetett egészségügyi problémák.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?