Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Kulisszák mögött

2013. November 27. 17:06, szerda

Visszaköszön a 165 évvel ezelőtti Pilvax Kávéház hangulata? Irodalmi estek a győri Waldorf Iskolában

Visszaköszön a 165 évvel ezelőtti Pilvax Kávéház hangulata?   Irodalmi estek  a győri Waldorf Iskolában

Valóságos irodalmi-nyelvészeti barangoláson vehettek részt mindazok, akik meghallgatták Hollósi Emesét a győri Waldorf Iskola magyartanárát, színháztörténészt első előadásán.

Az iskola programjának bevezető előadásában a Csángó költészet különlegességeiről hallhattuk. Az előadás után az iskola újdonságáról kérdeztem Hollósi Emesét.

Mi az apropója a győri Waldorf Iskola új kávéházának?
Azt szeretném, hogyha egy középiskolában lenne szellemi pezsgés. Azt gondolom, hogy ilyen folyamatot csak el kell kezdeni és most érdemes volt nekiindulni, hátha valaki kedved kap. Az a célom, hogy valami jót csináljak. Amikor elkezdtem hirdetni, azt mondtam, ha ketten lesznek, én annak is nagyon örülök. Egy asztalnál két- három ember szokott beszélgetni, viszont ha ötvenen lennénk, ugyanúgy megdobogtatná a szívem.


Volt valami példa vagy minta, ami alapján azt mondta egyszer csak, hogy legyen egy Kávéház?
Volt. Iskolastruktúra van az országban, a gyerekeknek egész nap iskolában kell lennünk, de amúgy is ott vannak. A pedagógusok egész nap tanítanak, így azt gondoltam, hogy nekik is és nekem is, mint pedagógusnak, jót tenne valami más.


Valós kávéházi hangulatot varázsolnak a program köré vagy csak az elnevezésben választották ezt, hogy olyan helyszín legyen, ahol el lehet beszélgetni egy kávé vagy vers mellett?
Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy kávéházi hangulat teremtődjön. Az igazi kávéház nekem a Karinthy, Kosztolányi korszakot idézi vissza pipafüsttel, cigarettafüsttel. Ez a mai kor emberének már nem tetszene. A kávéház jelleg inkább azért maradt meg, mert abban az évszázadban szorosan összefüggött az irodalommal. Az irodalom Magyarországon kávéházakban született.
Szeretném kihangsúlyozni, hogy az Irodalmi Kávéház elnevezés változni fog, mert időközben megtudtam, hogy hasonló elnevezésű létezik már a városban. Mondjuk az egészen más profillal, nem ismeretterjesztő jellegű.

Lesz állandó házigazdája a programnak?
Az állandó házigazda én leszek, de nagyon szeretném és remélem, hogy lesznek szülők, diákok is házigazdák. Bízom benne, hogy jönnek emberek, akik szeretnének szabadon, bármilyen témára építkezve beszélgetni.


Milyen gyakorisággal tervezik a Kávéházat?
Havonta vagy kéthavonta.


Kiknek ajánlja ezt a programot?
Bárkinek, aki szeret beszélgetni és nyitott, kíváncsi vagy érdeklődő. Úgy gondolom inkább a 16 éven felülieknek, akik már kellő háttérismerettel rendelkeznek magasabb röptű beszélgetéshez. Nem feltétlenül a tudományos ismeretterjesztés a célom, de annak a korosztálynak az ismeretére már lehet építeni az előadás során.


Vannak konkrét elképzelései további előadástémákhoz?
Amikor a szülőkkel, tanárokkal és a diákokkal erről beszélgettem, akkor előjött a gondolat, hogy mégiscsak egy iskolában, egy oktatási intézményben vagyunk, mindenkit valamilyen módon az oktatással, oktatáspolitikával, pedagógiával összeköthető témák érdekelnének. Én az irodalmi témákat szeretném közéjük csempészni. Nagyon szeretnék előreláthatólag József Attiláról és Babits Mihályról előadást tartani, aztán arról, hogy mi egyáltalán a verselemzés, meg lehet-e tanulni verset írni. Remélem, hogy vendégelőadókat vagy régi waldorfos diákokat is köszönthetek majd az előadók sorában. Ezek igazi lehetőségeket rejtenek magukba és úgy gondolom, hogy egy oktatási intézmény profiljába ennek is bele kell tartoznia.

Köszönöm a beszélgetést!

Nagyon szívesen, Dani. Én köszönöm!

A Kávéház következő előadása december 12-én lesz, témája, hogy: „Van-e a tanároknak kedvenc tanítványa?”

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. December 19. 18:58, csütörtök | Kulisszák mögött

Karácsonyi gálaest 80. születésnapon- Bede Fazekas Csaba 80 éves

Közel 200 szerep, 14 díj, kitüntetés. Bede Fazekas Csaba magánénekes, Érdemes Művész december 25-én ünnepelte 80. születésnapját. A Győri Nemzeti Színház társulata ünnepi, születésnapi gálaműsorral készült közönségének

2013. December 12. 20:44, csütörtök | Kulisszák mögött

Megnyílt az Illatszertár

Csankó Zoltán Tony Curtis-nek is énekelt annak idején a főiskolán

2013. November 29. 16:51, péntek | Kulisszák mögött

„A valóságot, az embert keresem, nem az egzotikumot!” Riport Szamódy Zsolt Olaf fotóművésszel

Ma nyitotta meg kapuit Szamódy Zsolt Olaf fotóművész klub kiállítása Almásfüzitőn a Teleházban. A „Fal és függöny mögött Kína” című fotókiállítást Ölveczky Gábor grafikusművész nyitotta meg.