Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 02. 18:25, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Képek: Kriskó György

Szituációs begyakorló gyakorlat a Bakonyban

 Szituációs begyakorló gyakorlat a Bakonyban

Az elmúlt néhány héten több olyan balesethez is riasztották a tűzoltókat, ahol sziklás, hegyes terepen kellett az óvatlan és bajba került kirándulókat menteni.

A korábban már alpintechnikai képzésen részt vett és a szükséges ismereteket elsajátított tűzoltóknak rendszeresen szükségük van a megszerzett tudás felelevenítésére, a gyakorlásra, hogy egy esetleges mentésnél gyorsan, készségszinten tudjanak segíteni.

Ezek az események adták az ötletet, hogy a soron következő alpintechnikai képzést valóságos, sziklás, hegyes terepen végezzék a tűzoltók, megküzdve a természet adta akadályokkal is. A Bakonyban a Cuha-völgy kedvelt turista célpont. Vinyén van egy via ferrata, vasalt út – amely egy kiépített mászó pálya – ez és a tűzoltók által épített kötélpálya lett a tűzoltók gyakorlatának helyszíne. A győri, a pannonhalmi hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett a szomszéd Komárom-Esztergom megyei Kisbér település katasztrófavédelmi őrsének állománya és a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat is részt vett a gyakorlaton.

A via ferrata utak alapvető eleme egy erős acél drót, ami különböző távolságban a sziklás terephez van rögzítve. Ehhez a kábelhez rögzíti mindenki az egyéni hegymászó felszerelését, ami így biztonságos haladást tesz lehetővé vonala mentén. Ezen kívül vannak még egyéb, főként vasból készült eszközök, mint a kapcsok, "u" alakú kapaszkodók, létrák és hidak. Ezen a terepen és egy maguk kiépítette pályán kellett a tűzoltóknak végrehajtani a mentési gyakorlatot.

A gyakorlat feltételezése szerint egy túrázó csoport három tagja a csoporttól lemaradva a kiépített pályán felmászott egy magas sziklafalon, s egyikük lába megsérült. A túrázók sérült társuk biztonságos lejuttatásához kérték a nehéz terepen a tűzoltók segítségét.

A két megye tűzoltói megbeszélték ki milyen felszereléssel és technikával, taktikával hajtsa végre a mentést, s a barlangi mentőkkel együttműködve építették ki a pályát, amelyen aztán biztonságban le tudták engedni a sérültet. A tűzoltók nagyon hasznosnak találták a gyakorlatot, sok tanácsot kaptak saját eszközeik használhatóságáról és bevethetőségéről a barlangi mentőszolgálat tagjaitól, akik nap mint nap végeznek ilyen, vagy hasonló mentéseket. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tisztje is pozitívnak ítélte a gyakorlatot, ahol a tűzoltók maximális érdeklődéssel, fegyelmezetten dolgoztak együtt a barlangi mentőszolgálat tagjaival, akiktől sok hasznosat tanulhattak, amelyeket majd a jövőben is hasznosítani tudnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense