Városlista
2020. április 1, szerda - Hugó

Hírek

2019. Augusztus 29. 09:01, csütörtök | PR

10 különleges sport, amiről valószínűleg te sem hallottál még

10 különleges sport, amiről valószínűleg te sem hallottál még

Mindenhol a foci, a tenisz, a kosárlabda, a baseball, a rögbi, a Forma-1 és krikett jön szembe?

Nem csoda, hiszen ezek azok a sportok, amik legközkedveltebbek, és amik vonzzák az emberek figyelmét legyen szó egy tévé adásról, vagy az aktuális bajnokságról, szezonról. Rengetegen fogadnak online ezekre a sportokra, és millióan követik az aktuális versenyeket a tévében, vagy az interneten. A világon azonban számos olyan szokatlan sportág létezik, amiről még nem hallottál.

10. Olajbirkózás

Az olajbirkózás egy török nemzeti sport, aminek még saját bajnoksága is van! Minden év júniusában a törökországi Edirne-ben rendezik meg. Az első ilyen mérkőzést 1357-ben tartották meg, és az oszmánok győzelmét ünnepelték meg. A verseny indulóit olívaolajjal kenik be, és a lényeg, hogy az ellenfelet mindenki lenyomja a földre. Kelet-Macedóniában, és Görögország északi részein külön olajbirkózás fesztiválok vannak, ahol sok-sok ember összejön és együtt próbálja a másik lenyomni beolajozni. A sport már annyira kedvelt, hogy Japánban és Hollandiában is rendeznek olajos birkózást.

9. Poohsticks

A Poohsticks (nincs még magyar megfelelője) egy olyan sport, amelyet először A.A.Milne Micimackó című könyv említ. A mesében Róbert Gida és barátai játszották ezt a sportot, aminek a lényege, hogy egy hídról egy folyóba különböző gallyakat, és ágakat dobálnak. Minden játékos egyforma mennyiségű ágat dob a sodródó folyóba, a győztes pedig az lesz, akinek a botja először kiköt a másik oldalon. A Poohsticks 1984 óta hivatalos játék az Egyesült Királyságban a Thames folyón játsszák, és évente tartanak belőle világbajnokságot is.

8. Ágyfutam

Ez az egyik legszokatlanabb sport, ami The Bed Racing néven fut és az észak-yorkshire-i Knaresborough városkájában rendeznek belőle versenyt. 1965-ben tartották meg az első ágyfutamot, ahol a haditengerészet és az amerikai tengerészgyalogosok vettek rajta részt. Az 5 versenyző egy ágyat készít, amit az év témájában készítenek el. Az ágynak négy kereket barkácsolnak és ezzel teszik meg a 3 kilométeres utat, amiben sok akadály nehezíteni az ágyfutamot.

7. Zorbing

A Zorbing egy átlátszó és felfújható műanyag gömb, amit egy lejtőn gurítanak lefelé. A Zorbingban tartózkodó tudja irányítani a gömböt, de ennek irányítása igencsak bonyolult, így ez igazi extrém sport. A zorbing futamokon a cél, hogy az egyik gömb a többi előtt érjen célba.

6. Extrém vasalás

Gondoltad volna, hogy a vasalás külön sportág is lehet? Bizony! Az extrém vasalás a veszélyes sport és az előadóművészet keveréke. Az ironistáknak nevezett vasalásmegszállottak elmennek egy különleges helyszínre, és ott bebizonyítják, hogy bárhol lehet vasalni, csak technika kérdése. A tengerszint feletti vasalás, vagy az óceán közepén egy szörfdeszkán vasalásra is voltak már extrém példák, így igencsak fel kell kötni annak a gatyát, aki meg akarja nyerni ezt a versenyt!

5. Feleséghordozás

A feleséghordozás egy olyan sport, amiben a férfi versenyzők úgy mérik össze a fizikai erőnlétüket, hogy mindegyikük egy női csapattársat (feleséget) hordoz, miközben akadálypályán vesznek részt. Az évente Finnországban megrendezett versenyen a férfiak egy 253,5 méteres pályán szárazföldi és víziakadályokon vágnak át feleségükkel a nyakukban. A nyertes nyereménye mindig valami tárgyi nyeremény, és annyi liter sör, ahány kilogramm a hátán hordozott feleség. Na erre a sportra aztán nem vonatkoznak az ázsiai hendikep szabályok.

4. Gurning

Végre egy verseny, amihez nem kell edzeni! A gurning egy olyan „sport”, amiben az nyer, aki a legfélelmetesebb, legmókásabb, legkülönlegesebb arcot tudja vágni. A grimaszolás és félelmes arcjáték 1297-ből származik. Ekkor volt ugyanis az első gurning verseny az Egyesült Királyságban. Azóta évről-évre megtartják és a nézők kíváncsian figyelek a legrosszabb arcot vágó versenyzőket.

3. Sakk-boksz

A sakk-boksz egy olyan hibrid sport, amiben a sakkot és a bokszot váltakozó körökben kombinálják. A sportot Enki Bilal francia művész és filmkészítő találta meg 1992-ben egy régi képregényben. Az első sakk-boksz mérkőzést 2003-ban rendezték. A sport minden forduló után váltakozik, a boksz és a sakk között. A játék 11 fordulóig tart, és a négy perces sakk körrel kezd, majd ezt követi a két perc bokszolás.

2. Bossaball

A bossaball egy látványos új és szokatlan sport, amit Spanyolországban talált ki Filip Eyckmans, aki 2004-re fejlesztette ki a koncepciót. A sport hasonló a röplabdához, de magában foglalja a futball, a torna, és a capoeira elemeit is. A játékot egy speciálisan kialakított felfújható pályán játsszák és van egy kör alakú trambulin a háló mindkét oldalán. A két csapat 3-5 játékosból áll, és a lényeg, hogy gólt szerezzenek egymásnak.

1. Sport ruha nélkül

Ha már a sport unalmas lenne ruhában, akkor van már nudista verzió is. A World Naked Bike Ride-on meztelen kerékpárosok vesznek részt, de van ruhanélküli úszógála is, illetve népszerű a sportolók körében a Nemzetközi Naturalista Sporthét, amikor is mindenféle sportokat játszanak meztelenül.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 31. 14:22, kedd | PR

Miért van szükség a terhesgondozásra?

Felkészülni a gyermekvárásra már önmagában is csodálatos dolog. Ebben az időszakban valami olyan vágy és szeretet fogja el az embert, amit előtte még soha nem tapasztalt.

2020. Március 19. 13:12, csütörtök | PR

Fogbarát étkek? Ezt edd, ha egészséges fogakat akarsz!

„Moss rendesen fogat!”, „Vigyázz a fogaid épségére!”, „Azt ne edd meg, mert kilyukad tőle a fogad!” – ugye te is hallottad ezeket a mondatokat gyerekként?

2020. Március 19. 13:08, csütörtök | PR

Afrodiziákummal a tavaszi levertség ellen?

A tavasz az emberek többségét pozitív energiával és jókedvvel tölti fel, viszont az éremnek mindig két oldala van. De mégis mikor okozott problémát a napsütés és az újjáéledő természet?

2020. Március 05. 15:44, csütörtök | PR

Minden az adósságcsökkentő kölcsönökről 3 pontban

Nagyon hasznos lehet ez a hitel típus, ha meg akarjuk szelidíteni már felvett kölcsöneinket. Lássuk dióhéjban, mit érdemes tudnunk róla!