Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 08. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

10 %-os emelés? Győrben akár már februártól is drágulhat a kenyér ára

10 %-os emelés? Győrben akár már februártól is drágulhat a kenyér ára

Kenyéráremelésre készülnek a győri pékek - tudta meg a Hír TV.

A változó közterhek, a rezsiköltségek, az üzemanyagár-drágulás és a januártól életbe lépett bérkompenzáció már látható, hogy nemcsak az importalapanyagok, de a búza felvásárlási ára is emelkedhet, ami a lisztárak növekedését jelenti.

Van olyan pékség, amely februártól 10 %-os kenyérár-emelést jelentett be, mások csak akkor jönnének ki a drágább termékekkel, miután kiderül, hogy az üzletláncok is növelik-e az áraikat. De van olyan sütöde is, amely az alacsony jövedelmezőség ellenére sem mer árat emelni, mert tart attól, hogy teljes piacát elveszíti.

Ebben a pékségben tavaly márciusban emelték utoljára a kenyér árát. A kiadások ugyan indokolták volna az év közbeni újabb drágulást, de a vállalkozó inkább új termékek forgalmazásával igyekezte a kiesést pótolni. Idén ismét emelni kényszerül, legalább 10 %-kal.

Vajda Péter tulajdonos, Pedró Pékség, Sokorópátka: "Nem fogok kertelni, mindenképpen februártól emelés várható a pékáruknál a mi boltjainkban is, mivel az emelt adókat ki kell fizetni, az autóknak a rezsiköltsége még jobban emelkedik, a bérek emelkednek, ezt mind ki kell fizetnünk, és így a februári emelés már nem elkerülhető."

Mivel a kenyér áfája 18 %-os, azt a 25-ről 27 %-ra emelkedő forgalmi adó nem érinti, viszont a dráguló üzemanyag, valamint energia-szolgáltatás, valamint a liszt árának emelése is árfelhajtó tényező.

Vaczula József pék, Győr:

- Ötven százalékra lement a termelés. Pont amiatt, hogy a lisztnek felmegy az ára, és nem lehet annyira emelni az árakat, hogy nekünk is jó legyen.

- Próbálják majd valamennyit emelni?

- A főnökasszony nem mer emelni, mert a kevés a bolt, és attól fél, hogyha magasabbra emeli az árakat, még ez a kevés bolt is, ami van, elmegy tőlünk.

A hazai malmok január végén döntenek arról, hogy az emelkedő kiadásaik miatt mennyit kénytelenek emelni a liszt árán.

Poór Zoltán elnök-vezérigazgató, Pannonmill Malomipari Zrt., Komárom: "Számottevő része az alapanyag, de azon kívül is vannak jelentős tételek, mint a villamos energia, amit euróban fizetünk, és ez a gyengülő forintnál egyértelmű drágulást jelent. Sorban állnak az ajtónk előtt a fuvarozópartnerek, akik az emelkedő üzemanyagárak miatt szeretnének magasabb árakat érvényesíteni, és a finanszírozás is jóval drágább lett."

A Magyar Pékszövetség főtitkára szerint a pékségek kiadásait nagyban növeli a foglalkoztatási törvény változása is.

Werli József főtitkár, Magyar Pékszövetség: "A gazdálkodási feltételek nagymértékben nehezedtek, ugyanis az adóváltozások, a minimálbér, a garantált bérminimum, az elvárható bérváltozások nagyon érzékenyen érintik a sütőipari vállalkozásokat, hiszen a dolgozóknak közel 70 %-a minimálbéren, vagy garantált béren van besorolva."

Az egyik, 85 főt foglalkoztató győri pékségnek a bérkompenzáció havi 500 ezer forintos plusz kiadást jelent az idei évtől.

Címkék: Győrben, kenyér, pékek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense