Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 20. 07:11, szerda | Helyi

124 éve avatták fel a Városháza épületét

124 éve avatták fel a Városháza épületét

1900. március 19-én került sor a Városháza épületének ünnepélyes felavatására.

Bisinger József üvegesmester végrendeletében a városra hagyta vagyonát, abból kezdték finanszírozni a neobarokk stílusú Városháza építési munkálatait. A város egyik emblematikus építménye 1896-98 között épült, de csak 1900 márciusában avatták fel, mint írják, Hübner Jenő építész a milleniumra időzítette az átadást és az épület monumentalitása is az év jelentőségét volt hivatott hangsúlyozni.

A közgyűlés 1896. áprilisában hagyta jóvá a városháza terveit, és a május 14-én tartott milleniumi ünnepség keretében Zechmeister Károly, az akkori polgármester végezte el az első kapavágást. Az alapozás októberben indult, és november végére már el is készültek vele, ami annak is köszönhető, hogy a város legjobb iparosai dolgoztak az építkezésen, ráadásul a segédmunkára szinte korlátlan munkaerő állt rendelkezésre. A bokrétaünnepség 1897. május 23-án volt, 1898. áprilisában pedig felkerült az elbontott az egykori Fehérvári kapura épített tűztorony harangja a városháza tornyába. Júniusban már a külső vakolást végezték, és a nyár utolsó hónapjában megkezdődhetett a hivatalok beköltöztetése az új épületbe. A polgármesteri fogadószoba a két műmárvány oszloppal október elején készült el, az óra, melyet Opitz Lajos készített, novemberben került fel a toronyba, a közgyűlési termet pedig 1899 elején fejezték be.

A város jelképének mondható monumentális épület homlokzatán a Mária Terézia által Győrnek adományozott címer látható, rajta Győr védőszentjével, vértanú Szent Istvánnal, a stilizált három folyóval és a győri várral.

Kép: gyor.hu

Címkék: győr, városháza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.