Városlista
2020. szeptember 23, szerda - Tekla

Hírek

2011. Szeptember 14. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír/MTI

150 alkotót várnak az első nemzetközi rajz- és képgrafikai biennáléra Győrbe

150 alkotót várnak az első nemzetközi rajz- és képgrafikai biennáléra Győrbe

A szerepcsere a témája az I. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálénak, amely szeptember 23-án nyílik Győrött, az Esterházy-palotában.

A seregszemlére mintegy 150 alkotó, több ismert magyar és külföldi képzőművész, továbbá számos pályakezdő jelentkezett munkáival. Ezek közül választotta ki a kiállításon látható alkotásokat a bíráló bizottság - mondta a rendező Városi Művészeti Múzeum igazgatója kedden az MTI-nek.

A biennálén csaknem száz művész alkotásait vonultatják fel három kiállítóhelyen - az Esterházy-palotában, a Magyar Ispitában és a Napóleon-házban -, összesen 800 négyzetméteren - tette hozzá Grászli Bernadett.

A szakmai zsűri már most nyilvánosságra hozta a díjazottak névsorát: a nagydíjat Molnár Zsolt, a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója nyerte el, a győri önkormányzat díját Lukas Pompa szlovák alkotónak ítélték oda, míg a Városi Művészeti Múzeum díjában Vörös Máté részesül. Dobson Fanni, továbbá két szlovák grafikusművész, Katarina Hutnikova és Martin Sevcovic pedig meghívást kap a 44. NemzetköziGyőri Művésztelepre.

Noha évtizedek óta rendeznek nemzetközi grafikai biennálét Győrött, a hamarosan nyíló kiállítással egy új sorozat indul, amely szakmai törekvéseiben eltér a korábbi gyakorlattól, nem foglalkozik komputer grafikával, hanem a hagyományos képgrafikai eljárások fóruma kíván lenni. A kiállításon így szabadkézi rajzokat, magas-, mély- és síknyomásos technikával, valamint szerigráfiával készült grafikai lapokat, művészkönyveket és térbeli installációkat láthat a közönség.

Újdonság az is, hogy a művészek ezúttal szabadon jelentkezhettek munkáikkal a seregszemlére, míg korábban azok mutatkoztak be, akik meghívást kaptak a képzőművészeti eseményre - mutatott rá Grászli Bernadett.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.