Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Szeptember 14. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír/MTI

150 alkotót várnak az első nemzetközi rajz- és képgrafikai biennáléra Győrbe

150 alkotót várnak az első nemzetközi rajz- és képgrafikai biennáléra Győrbe

A szerepcsere a témája az I. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálénak, amely szeptember 23-án nyílik Győrött, az Esterházy-palotában.

A seregszemlére mintegy 150 alkotó, több ismert magyar és külföldi képzőművész, továbbá számos pályakezdő jelentkezett munkáival. Ezek közül választotta ki a kiállításon látható alkotásokat a bíráló bizottság - mondta a rendező Városi Művészeti Múzeum igazgatója kedden az MTI-nek.

A biennálén csaknem száz művész alkotásait vonultatják fel három kiállítóhelyen - az Esterházy-palotában, a Magyar Ispitában és a Napóleon-házban -, összesen 800 négyzetméteren - tette hozzá Grászli Bernadett.

A szakmai zsűri már most nyilvánosságra hozta a díjazottak névsorát: a nagydíjat Molnár Zsolt, a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója nyerte el, a győri önkormányzat díját Lukas Pompa szlovák alkotónak ítélték oda, míg a Városi Művészeti Múzeum díjában Vörös Máté részesül. Dobson Fanni, továbbá két szlovák grafikusművész, Katarina Hutnikova és Martin Sevcovic pedig meghívást kap a 44. NemzetköziGyőri Művésztelepre.

Noha évtizedek óta rendeznek nemzetközi grafikai biennálét Győrött, a hamarosan nyíló kiállítással egy új sorozat indul, amely szakmai törekvéseiben eltér a korábbi gyakorlattól, nem foglalkozik komputer grafikával, hanem a hagyományos képgrafikai eljárások fóruma kíván lenni. A kiállításon így szabadkézi rajzokat, magas-, mély- és síknyomásos technikával, valamint szerigráfiával készült grafikai lapokat, művészkönyveket és térbeli installációkat láthat a közönség.

Újdonság az is, hogy a művészek ezúttal szabadon jelentkezhettek munkáikkal a seregszemlére, míg korábban azok mutatkoztak be, akik meghívást kaptak a képzőművészeti eseményre - mutatott rá Grászli Bernadett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.