Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2018. November 09. 22:00, péntek | Helyi

Elstartolt a győri óriáskerék!

Elstartolt a győri óriáskerék!

Rengetegen gyűltek össze a Dunakapu téren, hogy elsők között ülhessenek fel az ötven méter magas óriáskerékre.

„Rendhagyó nap a mai, mert egy hosszú út fontos mérföldkövéhez érkeztünk, és beadtuk pályázatunkat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért. Először is engedjék meg, hogy Önöknek, győrieknek mondjak köszönetet, mert nagyon sokan segítettek a pályázat megalkotásának folyamatában, és köszönöm a szakembereknek, kollégáimnak, pályázatíróknak, és mindenkinek a munkáját, aki hozzájárult, hogy egy színvonalas anyagot tehessünk le a zsűri elé.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester.

A Dunakapu téren álló óriáskerék egy olyan újabb kuriózum, amely az EKF pályázatunkkal is összefügg. Aki felül rá, az egy új látószögből csodálhatja meg különleges és értékekkel teli belvárosunkat. Az óriáskerék segítségével a téli időszakban bárki megtekintheti a történelmi városmag utcácskáit, a folyók találkozását, vagy éppen a szakrális kincseket rejtő Káptalandombot madártávlatból is.

A péntek esti programon osztották az EKF-es kitűzőket is. A polgármester arra kérte a győrieket, az eredményhirdetésig viseljék a kitűzőt, kifejezve a közös célt és az összefogást.

Az eseményen jelen voltak az Európa Kulturális Fővárosa győri pályázatát népszerűsítő kisfilmek neves szereplői, köztük Bede-Fazekas Csaba színművész, Dallos Bogi énekes, Dunai Csenge színésznő, Szabó Konrád profi BMX versenyző és dj Matyi, az ország legfiatalabb rádiósa, de ott volt az óriáskerék háziasszonya, Nagy Eszter, a Konyhafőnök Szuperdöntőjének győztese is, akit a győriek jól ismerhetnek a Győrplusz hasábjairól, vagy a Győr+ TV-ből is.

Az óriáskerék elindulását a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar tette színesebbé és varázsolt fergeteges hangulatot a térre.

Az egyetlen magyar készítésű óriáskerék 50 méter magas, 30 gondolás, 180 fő befogadására alkalmas szerkezet. A kereket október 29-én kezdték el összeszerelni a téren, és november 9-től használható a téli időszakban.

Az óriáskerék hétfőtől csütörtökig 14:00 és 21:00 óra között, pénteken és szombaton 11:00-től 22:00-ig, vasárnap pedig 11:00-től 21:00 óráig tart nyitva. Ez a nyitva tartás november 29-ig érvényes, mert az adventi időszakban tovább bővül a nyitva tartási idő.

Forrás: gyorplusz.hu -Papp Zsolt
Fotók: Csobay Dániel fotoráfus

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 09:15, péntek | Helyi

Adalékok az Oppenheimer filmhez

A hivatalos tartalmi leírás szerint a film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól

2023. Szeptember 29. 08:17, péntek | Helyi

Betyártalálkozó Láziban

A rossz időjárás ellenére is sokan látogattak ki a hétvégén Láziba, ahol első alkalommal tartották meg a Bakonyaljai Hagyományteremtő Betyártalálkozót.

2023. Szeptember 29. 07:16, péntek | Helyi

Éjjel-nappal lehet könyvet kölcsönözni az automatából

A sikeres tesztüzem után élesben is elindult a győri könyvtár könyvkölcsönző automata szolgáltatása.

2023. Szeptember 28. 09:16, csütörtök | Helyi

Újabb két holland világbajnok kézilabdázót igazol a Győr

Az egyaránt világbajnok holland Dione Housheer és Bo van Wetering jövő nyártól a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.