Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Október 23. 14:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír/Kék Duna Rádió

30 ezer példányban figyelmeztetnek a drog és az alkohol veszélyeire Győrben

30 ezer példányban figyelmeztetnek a drog és az alkohol veszélyeire Győrben

A drog- és alkoholfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet a Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum két új kiadványa.

Az egyik a szakembereknek, a másik a szülőknek szól, ez több mint 30 ezer példányban jelenik meg. A kiadvány bemutatja a leggyakrabban használt drogokat, azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a gyerek kábítószerezik és hogy milyen intézményekhez lehet fordulni baj esetén. Az ingyenes kiadványhoz a győri iskolákon keresztül és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum rendezvényein juthatnak hozzá a szülők.

Az alkohol és drogfogyasztás mértéke évről évre növekszik a fiatalok körében, ezért tudatosítani kell a szülőkben, a gyerekekben és a pedagógusokban is, hogy ez egy valós, komoly veszély. A város a maga eszközeivel mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a fiatalok megértsék, a saját és a családjuk életét is tönkretehetik könnyelműségükkel.

Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor kifejtette, a két kiadvány közül az egyik fiatalokkal foglalkozó szakembereknek szól, míg a másik, 32 ezer példányban megjelenő a szülőknek, és minden potenciális érintettnek.
A hosszabb kiadvány foglalkozik többek között a legutóbbi droghelyzet felméréssel, és a különböző szenvedélybetegségek veszélyeivel is. Az új "divatok" közül a szakember példaként említette a rohamivást, ami a fiatalok körében terjedt el, és amelynek során 1,5-2 óra alatt kábultra isszák magukat. Ez a fajta alkoholizálás növeli a függőség kialakulásának esélyét, súlyos esetben alkoholmérgezés, szívmegállás is lehet a következménye.
Szintén valós probléma, hogy számos új drog még nem szerepel a tiltólistákon, ezért ezek árusítása még egyszerűbb, mint a tiltott szereké. Hatása azonban ugyanolyan ártalmas. Vannak szerek, amelyeket - színtelen, szagtalan volta miatt - lányok italába kevernek, és kábult állapotukban könnyen válnak nemi erőszak áldozatává.

A koordinátor a szülői felelősségre is kitért. Sajnos országos tanulmány bizonyítja, hogy a 10-14 éves gyerekek egyötöde iszik reggelire energiaitalt, és az iskolai büfék negyedében lehet hozzájutni a koffeines termékekhez. Komoly tévhit az is, hogy a vízipipa kevésbé ártalmas mint a cigaretta. A víz nem szűri ki a káros anyagokat, ráadásul az eszközt szájról szájra adják, ami a hepatitis és a TBC terjedésének kockázatát is növeli.

A szülőknek szóló kiadvány bemutatja a leggyakrabban használt drogokat, azokat a jeleket, amelyek a gyerek kábítószer fogyasztására utalnak, a gyanút keltő tárgyakat, illetve azokat az intézményeket, ahova a szülők ilyen esetekben fordulhatnak.

A két kiadvány a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a győri önkormányzat támogatásával jelent meg - írja a www.kekduna.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.

2024. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi

Kevesebb lett az elhúzódó peres ügy

Országosan csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma 2023-ban.

2024. Május 09. 07:14, csütörtök | Helyi

A Győri Balett táncosát választották a legjobb női balettosnak

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapja alkalmából.

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.