Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 05. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

600 új gép érkezik: beleszólhatnak-e az ürgék a péri repülőtér fejlesztési terveibe?

600 új gép érkezik: beleszólhatnak-e az ürgék a péri repülőtér fejlesztési terveibe?

Több mint 600 menetrend szerinti repülőjáratot közlekedtek februártól az Audi a péri reptéren.

A tavalyhoz képest duplájára emelkedett utaslétszám a kormány által is támogatott, 300 milliárd forintos győri gyárfejlesztésnek köszönhető, és szinte azonnali fejlesztéseket igényel a kisalföldi megyeszékhelytől 10 kilométerre lévő légikikötőben. A korszerűsítést lelassítja, hogy a reptér Natura-2000-es, természetvédelmi területen található, a kifutópálya meghosszabbítása pedig veszélyezteti az ürgék élőhelyét - tudósít a Hír TV.

A fejlesztési tervek nem új keletűek a péri reptéren. Egy négy évvel ezelőtti bemutató alkalmával ez a Boeing 737-es utasszállító ereszkedett le jelképesen, aztán tovább is repült, mert nem volt elég hely számára a leszálláshoz.

A péri repülőtéren ötezer fel és leszállást regisztrálnak egy évben. 2009-hez képest 100 százalékkal nőtt a forgalom. Beindult a járműgyártás a térségben, és az Audi bővítése éppúgy igényli a fejlesztést, mind a beszállító cégek növekvő megrendelései.

"Ez lenne az a terület, ahol a pályát hosszabbítani akarjuk, most körülbelül eddig ér, és ezt a 600 méteres darabot ragasztanánk hozzá" - mutatja a péri reptér igazgatója.

Amíg az Audi tavaly heti hat járatot közlekedtetett Péren, az év végén már kilencet, idén februártól pedig 13-at. Ez több mint 600 menetrendszerinti gép érkezését jelenti.

Vadász László ügyvezető igazgató, Győr-Pér Repülőtér Kft.: "Az alapinfrastruktúra fejlesztésében gondolkodunk, a futópálya, a gurulóút-szélesítésben, néhány új állóhely kiépítésében, és műszeres leszállító rendszer telepítésében. És ahhoz, hogy a lakosság számára is újat hozzon ez a fejlesztés, ahhoz mindenképpen kell egy utas terminált építeni, és akkor megjelenhetnek itt a charter-járatok, megjelenhetnek esetleg fapados légitársaságok."

A fejlesztést lassítja, hogy a reptér természetvédelmi területen fekszik. A gazdasági élet szereplői szerint azonban nem képvisel olyan környezeti értéket, amely miatt a beruházásokat akadályozni kellene.

Sragner László megyei elnök, Vállalkozók Országos Szövetsége: "Itt azért nem a Szerengeti Nemzeti Park, vagy a Szalajka völgy van a repülőtér meghosszabbításának az útjában, hanem egy, a szovjet hadsereg jóvoltából parlagon maradt terület. Én azt hiszem, hogy ennek a felszabadítását azért meg lehet oldani, különösen, hogyha figyelembe vesszük, hogy milyen óriási gazdasági érdekekről van szó."

Korszerűsítése után a péri reptér a Boeing 737-es típuscsalád összes tagjának, illetve az Airbus hasonló méretű altípusainak a fogadására is alkalmassá válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.