Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 12. 07:15, hétfő | Helyi

A Bencés Gimnázium tulajdonába került a Lloyd-palota

A Bencés Gimnázium tulajdonába került a Lloyd-palota

A Bencés Perjelség tulajdonába került a Széchenyi téren álló Lloyd-palota. Az épületet a rend gimnáziuma oktatási célokra használja.

„A Lloyd-palotát az állam vásárolta meg magántulajdonosától, és a bencés perjelség tulajdonába adta” – erősítette meg lapunknak Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A perjelség tehát nem bérlője, hanem tulajdonosa lett az épületnek, azzal a feltétellel, hogy oktatási célokra használja.

„Munkám során a Magyarországra érkező beruházásokkal is foglalkozom, s az a tapasztalatom: a legnagyobb kihívás, hogy tudunk-e az érdeklődő, nálunk szívesen befektető tőkének jól képzett, kreatív, széles látókörű szakembereket adni” – mondta a városunkból származó miniszter, aki maga is a bencésekhez járt középiskolába. „Jó iskolákra van tehát szükség, olyanokra, melyek tehetséges fiatalokat nevelnek. A bencés nevelés, oktatás eredményeit Győrben nem kell külön hangsúlyozni.

Ezért is működtem közre abban, hogy a bencés gimnázium bővülni tudjon, korszerű, kulturált körülmények között tanulhasson a rend iskolájában minél több fiatal.” Szíjártó Péter szerint az állam az ingatlanvásárlással és annak a perjelség tulajdonába adásával Győr és az egész ország oktatásügyének nyújtott fontos segítséget. A miniszter arra is utalt, hogy egy másik fejlesztési koncepciója is van a bencés rendnek a kormány előtt. Ennek tartalmáról a döntés megszületéséig a miniszter nem adhatott tájékoztatást.

Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel lapunknak elmondta, a megnövekedett diáklétszám miatt már szükségessé vált a gimnázium bővítése. A Lloyd-palota pedig alkalmasnak bizonyulhat az iskola különböző funkcióinak betöltésére. Jelenleg 540 diák jár a győri bencésekhez, de úgy tervezik, hogy a bővítés révén a 2019–2020-as tanévtől egy újabb osztályt indítanak, tekintettel az évről évre hatalmas túljelentkezésre.

A tervek szerint a Lloyd épületében tantermek, valamint a kórus gyakorlóterme és egyes gyűjtemények kapnak helyet. Az épület földszintjén működő vendéglátóhelyek megmaradnának, az általuk fizetett bérleti díjat az épület fenntartására fordítanák – tájékoztatott Kelemen atya. Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint köszönet illeti a kormányt, s az ügyben kezdeményező szerepet játszó Szijártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azért, hogy hasznos és méltó funkciót találtak az épületnek. „A neves bencés gimnázium jó gazdája lesz a Lloydnak, a színvonalas oktatás és nevelés Győrnek és az országnak egyaránt fontos, a nagy múltú palota pedig fontos közügyet szolgál” – hangoztatta Borkai Zsolt.


Földvári Gabriella, Hajba Ferenc

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó:Dr. Jóna László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje